Det var ett hektiskt tempo när Lukas Hjelm Fagnani och Simon Sönnergren gjorde tortellini.

Det var ett hektiskt tempo när Lukas Hjelm Fagnani och Simon Sönnergren gjorde tortellini. Foto: Åse-Marie NIlsson

Matlagning bryter barriärer mellan stadens unga

Full kocentration när Fritidsgårdarnas mästarkock skulle utses

MALMÖ.

Doften av vitlök och färska kryddor ligger tung när unga tävlingsdeltagare lagar italienskt. De är från olika fritidsgårdar runt om i Malmö och mattävlingen Fritidsgårdarnas masterchef 2019 är en del i projektet Bryta barriärer.

Henry Bjerling, 12 år, håller på att göra en krämig Carbonara. Trots sin blygsamma ålder är han ingen novis i köket.

– Jag har stått vid spisen sedan jag var fyra år- Jag lagar ofta mat, gärna fläskkotlett, säger han.

Henry Bjerling från Rörsjöstaden är ingen nybörjare vad gäller matlagning.

Henry Bjerling från Rörsjöstaden är ingen nybörjare vad gäller matlagning. Foto: Åse-Marie Nilsson

Han är en av åtta unga deltagare som valt att tillbringa halva sin studiedag i Ungdomens hus för att tävla om att bli fritidsgårdarnas mästarkock. De kommer olika fritidsgårdar och stadsdelar: denna dag från Höja, Sofielund, Rosengård, Oxie, Rörsjöstaden och Västra hamnens fritidsgårdar. Projektet Bryta barriärer har pågått i några år och syftet är att bryta fysiska och mentala barriärer mellan stadens unga, genom att låta unga från Malmös 17 fritidsgårdar träffas under trevliga former.

– Främst gör vi det för glädjens skull. Och kanske lär de sig något nytt, vidgar sina vyer. Alla älskar sin egen fritidsgård och det är svårt att ta sig till en annan. Nu möts alla, även vi fritidsassistenter, säger Gabriela Babic, fritidsassistent på Lindängens fritidsgård.

Josef Daabas och Omar El-Salah har en hemlig ingrediens.

Josef Daabas och Omar El-Salah har en hemlig ingrediens. Foto: Åse-Marie Nilsson

Aktiviteterna i projektet härrör från ungdomarnas egna idéer och matlagning är en väldigt populär syssla på fritidsgårdarna.

– Att laga mat innebär mycket gemenskap. Man lagar, äter, pratar och plockar undan ihop, säger Gabriela Babic.

Härnäst i Bryta barriärer står förhoppningsvis ett läger under sportlovet.

– Det är väldigt många som vill åka på ett läger och många vill vara med i planeringsgruppen. Vi tänker oss en stuga i naturen där man få prova på en riktig vinter, säger hon.

Samuel Åsling gör lasagne och vitlöksbröd. Han lagar även mat hemma.– Så ofta jag kan. Jag älskar att göra något med spagetti, det är aldrig fel.

Samuel Åsling gör lasagne och vitlöksbröd. Han lagar även mat hemma.– Så ofta jag kan. Jag älskar att göra något med spagetti, det är aldrig fel. Foto: Åse-Marie Nilsson

Eftermiddagen i Ungdomens hus inleddes med ett mingel. Därefter har deltagarna två timmar på sig att få ihop en rätt, som tre domare bedömer. Även publiken får smaka. 14-åriga Lukas Hjelm Fagnani och Simon Sönnergren gör tortellini med spenat. Det är många saker att hålla koll på samtidigt.

– Det är jätteroligt att laga mat. Jag lagar mat hemma när mina föräldrarna inte kan, säger Simon Sönnergren.

Josef Daabas och Omar El-Salah hoppas att deras hemliga ingrediens i köttfärssåsen ska falla domarna i smaken.

–Vi har lite socker i såsen. Det ger rätten sötma och plockar fram tomaternas smak, säger Josef Daabas.

Publicerad 27 November 2019 08:09