Anna Åhren klappar Snövit som tar en stunds vila när hennes sju kattungar sover.

Anna Åhren klappar Snövit som tar en stunds vila när hennes sju kattungar sover. Foto: Åse-Marie Nilsson

Här får hemlösa katter en ny chans

Katthjälpen i Malmö håller öppet hus

MALMÖ.

I år har Katthjälpen i Malmö räddat 63 katter, varav 54 blivit adopterade och fått permanenta hem. Nu håller föreningen öppet hus, för alla som är intresserade av deras arbete, vill bli volontär eller adoptera en ny familjemedlem.

I den ideella föreningens lokal i Slottsstaden är det fullt med katter. Här tumlar bland annat två kullar kattungar omkring, som nyligen blivit omhändertagna av Katthjälpen.

– Just nu är katthemmet fullt och vi kan inte ta in fler katter. Det är alltid stort behov, året om, säger volontären Linda Sigmund.

Garfield gillar att mysa med Linda Sigmund.

Garfield gillar att mysa med Linda Sigmund. Foto: Åse-Marie Nilsson

Man brukar säga att det finns 100 000 hemlösa katter i Sverige, men mörkertalet är stort. Katthjälpens mål är att hitta hem till hemlösa katter. Varje adoption föregås av ett hembesök. Hittills i år har 63 katter blivit omhändertagna av föreningen och av dem har 54 fått ett hem. När katterna kommer till katthemmet får de först sitta i karantän, för att bland annat vaccineras, avmaskas och kastreras. Sedan arbetar man på att katterna ska socialiseras.

– Det roligaste är att följa deras framsteg, från att vissa sitter i ett hörn och fräser när de kommer hit tills att de spinner när man klappar dem, säger Linda Sigmund.

Stora penslar används i socialiseringsprocessen.

– Det är för att de ska börja vänja sig vid att bli vidrörda, något som vissa aldrig blivit. Penslarna gör att man kan klappa dem på avstånd samtidigt som de känner beröring.

Linda Sigmund har varit volontär på Katthjälpen i fem år.

– Jag har alltid haft ett intresse för djur och vill hjälpa dem så mycket det går. Jag vill göra en skillnad, det finns så många katter som är hemlösa.

Det är mysigast att sova med sina syskon.

Det är mysigast att sova med sina syskon. Foto: Åse-Marie Nilsson

Det är drygt ett år sedan Anna Åhren blev volontär och hon har även haft jourhem för katter som inte riktigt trivs med andra katter.

– Jag älskar katter och tycker att det väldigt givande och kul att jobba med dem.

Katthemmet har två långliggare, katterna Mitzi och Vicki. Mitzi har varit på kattjouren sedan 2014.

– Hon har varit adopterad två gånger men har kommit tillbaka hit av olika anledningar. Hon är en katt som man måste lägga ned mycket tid på och vara beredd på att det kanske aldrig går att klappa henne, att hon vill vara med utan att bli vidrörd. Så klart att vill vi att de ska få ett hem, men om de mot förmodan inte skulle få det får de bo kvar här, säger Linda Sigmund.

Som volontär ska man ta minst ett pass på fyra timmar i veckan, antingen mellan klockan 9-13 eller 16-20. Det gör att katterna alltid har mänskligt sällskap, utom på nätterna. Som volontär kan man även hjälpa till med praktiska saker, som att tvätta eller skjutsa till veterinären. Just nu har föreningen ett 30-tal volontärer men är ständigt i behov av fler. Andra sätt att stödja verksamheten är att bli medlem eller sponsra en bur.

Katterna släpps ut i det gemensamma utrymmet varje dag. Anna Åhren, Ulla-Britt Jönsson och Linda Sigmund är volontärer på Katthjälpen i Malmö. Katten Mitzi och hennes sju kattungar hittades i Skurup.

Katterna släpps ut i det gemensamma utrymmet varje dag. Anna Åhren, Ulla-Britt Jönsson och Linda Sigmund är volontärer på Katthjälpen i Malmö. Katten Mitzi och hennes sju kattungar hittades i Skurup.

Den 8 december, klockan 12–16, öppnar katthemmet för allmänheten,

– Det är en chans att komma hit och se alla katter, kolla hur det ser ut här och hur vi arbetar, prata med oss om man vill bli volontär eller funderar på att adoptera en katt. Sedan kan man köpa fika, kattsaker och vår kalender, säger Linda Sigmund.

Fotnot. Information om föreningens öppet hus finns på Katthjälpen i Malmös hemsida och Facebooksida.

Publicerad 16 November 2019 00:00