Elliot går i sömnen, vilket är inledningen på ett nattligt äventyr.

Elliot går i sömnen, vilket är inledningen på ett nattligt äventyr. Illustration: Jonnie Holmberg

Nattlig magi i Folkets park skildras i ny barnbok

"Folkets park är hjärtat i området"

MALMÖ. Elliot blir liten som ett äpple när han går in i Folkets park på natten. Till sin hjälp har nattens okända varelser. Jonnie och Johanna Holmberg har velat fånga parkens magi i en barnbok.

”Bland luvor och huvudfotingar i Folkets Park” är Jonnie och Johanna Holmbergs första barnbok. Boken handlar om ett nattligt äventyr där Elliot, som har råkat bli liten som ett äpple när han går i sömnen, försöker ta reda på hur han ska bli stor igen. Elliot är deras son.

– Vi har varit mycket i parken och bor precis i närheten. Vi spånade idéer kring magin i parken, vad är det för varelser och filurer som skulle kunna röra sig där på nätterna. Jag flyttade hit 2001 och min fru några år senare, hela området är väldigt kärt för oss och Folket park är hjärtat i området, i alla fall för oss, säger Jonnie Holmberg.

- Många Malmöbor kommer att känna igen sig, tror Jonnie Holmberg.

- Många Malmöbor kommer att känna igen sig, tror Jonnie Holmberg. Illustration. Jonnie Holmberg

Parken har förändrats mycket sedan de flyttade dit, menar han. Då stod den öde och var låst på nätterna.

– Då var det nästan lite otäckt. Men numera rör sig människor där och det är upplyst nattetid. Det är olika färger på lamporna, som en cirkus, vilket också bidrar till den mystiska och magiska känslan, säger Jonnie Holmberg.

Boken tog ett år att göra, och Jonnie och Johanna Holmberg är väldigt nöjda med resultatet.

– Det var väldigt viktigt för oss att boken skulle bli genomarbetad. Det är inte alltid att litteratur och filmer som riktar sig till barn håller så hög kvalitet, så vi har lagt mycket energi på att boken ska komma av skaparglädje och inte vinstintressen.

Jonnie och Johanna Holmberg med sonen Elliot.

Jonnie och Johanna Holmberg med sonen Elliot. Foto: Privat

”Bland luvor och huvudfotingar i Folkets Park” släpps på Far i Hattens julmarknad 15 december. Boken kommer att finnas till försäljning och det blir även två tillfällen med sagostund med den.

Jonnie och Johanna Holmberg är musiker, och numera även lärare. Jonnie Holmberg hoppas kunna illustrera fler böcker i framtiden.

– Det är sjukt kul. När jag lade upp en av mina bilder från den här boken blev jag kontaktad av författaren Vanja Persson för att illustrera en serie barnböcker om psykisk ohälsa kopplat till barn. Den första har precis släppts.

Får ”Bland luvor och huvudfotingar i Folkets Park” en uppföljning?

– Jag tror det. Men denna gång blir det kanske om Johannas systerdotter Tilda och kanske utspelar den sig i Pildammsparken. Men jag känner mig lite kluven, jag är fortfarande lite sugen på Folkets park. Dessutom finns det en ”cliffhanger” i boken, så kanske kommer Elliot tillbaka.

Publicerad 15 November 2019 00:00