Mannen anmäler Malmö stad för åldersdisriminering. Bilden är tagen i ett annat sammanhang.

Mannen anmäler Malmö stad för åldersdisriminering. Foto: Stock Adobe

67-åring nekades jobb – anmäler Malmö stad för åldersdiskriminering

DO granskar ärendet

MALMÖ.

Flera chefer på LSS-boenden var intresserade när en snart 67-årig man med lång erfarenhet från socialpsykiatrin sökte jobb som stödpedagog. Men fick inget eftersom Malmö stad inte anställer någon i den åldern, enligt en anmälan till DO, Diskrimineringsombudsmannen.

Mannen har arbetat med socialpsykiatri för Malmö stad i flera decennier. Efter att ha gått i pension ville ha ett ”meningsfullt jobb och tjäna lite extra”. Enligt anmälan till DO hade flera enhetschefer ställt sig positiva till detta. Efter att ha skickat sitt cv till några andra chefer blev han uppringd av dem.

– De var mycket positiva och sade att jag skulle bli en tillgång för verksamheten och att de gärna ville ha mig när det blev plats ledig. Först skulle de emellertid kontakta HR avdelningen och en samordnare, skriver han i sin anmälan.

Veckan därpå blev mannen kontaktad av en av cheferna som förklarade att Malmö stad har en policy att inte anställa någon över 67, vare sig som vikarie, timanställd eller fast anställd.

– Jag blev lite paff måste jag säga och jag menar att det är åldersdiskriminering. Trots att tre enhetschefer sagt att jag skulle vara en stor tillgång med mina erfarenheter och kunskap och att de skulle rekommendera mig fick jag beskedet att på grund av min ålder var helt uteslutet att Malmö stad skulle anställa mig, skriver han i anmälan.

DO ska granska ärendet.

Publicerad 15 November 2019 00:00