MalalaYousafzai och Greta Thunberg.

MalalaYousafzai och Greta Thunberg. Foto: Albert Wiking

Världsutställningen We have a dream kommer till Malmö

114 porträtt på människor som vill förändra

MALMÖ.

I höst kommer världs- och vandringsutställningen We have a dream till Malmö Live. Det är en utställning om människor som vågat lämna sin trygghetszon för att skapa förändring.

Albert Wiking och Oscar Edlund är initiativtagare till projektet, som både är en utställning och en bok, och består av 114 porträtt från hela världen tagna under 2002– 2016 av fotografen Albert Wiking. Till varje porträtt hör en berättelse och tillsammans vill de visa att ingenting är omöjligt.

Intervjuerna är gjorda av Oscar Edlund och Daniel Rydén har skrivit texterna. Över hundra aktivister, fredspristagare, artister, författare och politiker medverkar i We Have A Dream. Okända ungdomar som Ida Engblom och Abbas Ahmadi står sida vid sida med Nelson Mandela, Malala Yousafzai, Patti Smith, Pussy Riot, Richard Branson, Annie Lennox, Dalai lama och Anna Lindh.

Greta Thunberg är ny i utställningen och boken, och hennes nytagna porträtt premiärvisas i Malmö. Att nå fram till alla medverkande har tagit ett decennium.

– Det har varit som att ta sin in i Pentagon med ett månadskort från Skånetrafiken. Att fånga Malala tog flera år och Greta Thunberg hann vi träffa precis innan hon seglade mot USA, säger Oscar Edlund, i ett pressmeddelande.

– Människorna i We Have A Dream är bevis för att det går att förändra. På lika villkor står de alla tillsammans med sitt porträtt, sin berättelse och sin egen dröm om en medmänskligare värld. We Have A Dream är inte en berättelse om helgon eller superhjältar. Här är ingen ofelbar, men alla har de någon gång börjat med att drömma, säger Albert Wiking.

Utställningen pågår från den 9 november till den 12 januari. Det är fritt inträde.

Publicerad 09 November 2019 00:00