En förstudie ska göras av fyra stråk i staden som kan göras om till särskilda cykelgator.

En förstudie ska göras av fyra stråk i staden som kan göras om till särskilda cykelgator. Foto: Scanpix Denmark/Mathias Løvgreen Bojesen

Malmö kan få särskilda cykelgator: "Hjälper staden att växa på ett hållbart sätt"

Finns redan i andra europeiska städer

MALMÖ.

Precis som det finns gågator kan Malmö komma att få särskilda cykelgator. En förstudie ska göras av fyra stråk i staden som kan göras om till särskilda cykelgator, enligt ett beslut i tekniska nämnden.

Tekniska nämndens trafikutskott beslutade vid sitt möte på onsdagen om nytt inslag för cykeltrafiken, nämligen cykelgator. En förstudie ska göras av fyra stråk: Hohögsgatan (mellan Toftängsstigen och Videdalsvägen), Fosievägen (mellan Munkhättegatan och Eriksfältsgatan),Sorgenfrivägen (mellan Nobelvägen och Östra Farmvägen) och Friisgatan (mellan Skolgatan och Parkgatan).

Efter förstudien väljs två av stråken ut för att testas som cykelgator under år 2020. Cykelgator finns redan i danska, tyska och nederländska städer.

– Malmö är redan känt som en fantastisk cykelstad. Jag vill att vi tar ytterligare steg. Dagens och framtida Malmö kan inte planeras efter att alla ska färda sig i egna bilar. Vi ska se till att Malmöborna vill välja smidigare och snabbare färdsätt som dessutom hjälper staden att växa på ett hållbart sätt, säger Andreas Schönström (S), tekniska nämndens ordförande, i ett pressmeddelande.

Publicerad 06 November 2019 00:00