Mannens beteende resulterade i ett stort polispådrag.

Mannens beteende resulterade i ett stort polispådrag. Foto: Johan Nilsson/Ritzau Scanpix

Hotade spränga tågstation – döms till villkorligt och utvisning

Led av allvarlig psyksisk störning

MALMÖ.

Mannen mådde psykiskt dåligt och hotade både allmänhet och polis med att han skulle spränga Malmö centralstation i luften. 44-åringen döms nu till villkorlig dom och utvisning för grovt olaga hot.

Mannen satte skräck i hundratals resenärer när han den 10 juni gick omkring med flera väskor inne på Malmö centralstation. Enligt flera vittnen hotade mannen med att han hade en bomb och polisen tvingades skjuta honom i benet innan han kunde gripas.

Malmö tingsrätt konstaterar att flera av brottsoffren har känt dödsångest och att mannens agerande påminner om de terrordåd som skakat Sverige och andra länder på senare år..

Den rättspsykiatriska utredningen visar att 44-åringen begick brottet under påverkan av allvarlig psykisk sjukdom. Men eftersom mannen inte längre anses sjuk gör tingsrätten bedömningen att han inte kan överlämnas till rättspsykiatrisk vård.

Trots brottets allvar anses det inte heller finnas tillräckliga skäl för ett fängelsestraff. I stället blir påföljden villkorlig dom och utvisning ur landet. Förutom grovt olaga hot döms 44-åringen även för våld mot tjänsteman i samband med gripandet.

Mannen ska också att betala drygt 100 000 kronor i skadestånd till offren.

Publicerad 06 November 2019 11:29