Narkotikaklassade preparat ska inte skrivas ut generellt och särskilt inte till patienter man inte känner.

Narkotikaklassade preparat ska inte skrivas ut generellt och särskilt inte till patienter man inte känner. Foto: Stock Adobe

Ung kvinna fick stor mängd opioider utskrivna - dog

MALMÖ.

En kvinna i 20-årsåldern avled på grund av överdosering av läkemedel. Kvinnan fick en stor mängd narkotiska tabletter utskrivna. Region Skåne lex Maria-anmäler att förskrivningen som oförsiktig.

Kvinnan, som kom från Stockholm, var på tillfälligt besök i Malmö. Bland annat led hon av reumatisk värk, artrit och manodepressiv sjukdom, som hon medicinerade för. Hon sökte till kvälls- och helgmottagningen på grund av smärta i fötterna och önskade få smärtlindrande medicin. Hon fick 28 Oxynonntabletter och lika många Oxycontintabletter utskrivna. Preparaten har en missbrukspotential och det finns en risk för dödlig förgiftning.

Två dygn senare förs kvinnan till akuten, med hjärtstopp, och avlider utan att ha återfått medvetandet. Undersökning visar opiatförgiftning. Det är oklart om dödsfallet var en olycka eller ett självmord.

Händelsen anses dock ha varit undvikbar ”eftersom rutin säger att narkotikaklassade preparat inte ska skrivas ut generellt och särskilt inte till patient man inte känner. Patienten hade kunnat få enstaka Oxynorm tablett med sig för smärtstillning till natten med rekommendation att höra av sig till behandlande läkare på hemorten dagen därpå eller fått recept på NSAID preparat(icke-steroida antiinflammatoriska medel, reds anm)”, står det i anmälan.

Publicerad 05 November 2019 00:00