Familjens lägenhet fick omfattande skador när en bomb briserade i trappuppgången.

Familjens lägenhet fick omfattande skador när en bomb briserade i trappuppgången. Foto: Privat

Monas barnbarn fick sovrumsfönstret sprängt: "Deras trygga tillvaro har rämnat"

Kräver åtgärder

MALMÖ. Längs sovrumsväggen löper en lång spricka och fönstret är krossat. När bomben briserade här andra november låg åttaåriga Sebastian och sov. "Jag gråter av sorg över att deras tillit och tron på det goda nu är skakad i sina grundvalar", skriver pojkens farmor Mona Schultz i ett öppet brev till regeringen.

Malmö har de senaste veckorna drabbats av en rad sprängdåd, flera av dem riktade mot bostadshus.

Natten den 2 november vaknade åttaåriga Sebastian av ett väsande ljud utanför sitt sovrumsfönster på Almgården i Malmö. Sekunderna senare kom smällen.

– Det sägs ha varit en av de kraftigaste detonationerna hittills. Min svärdotter låg och sov i vardagsrummet och vaknade av att hela soffan lyfte. Samtidigt hörde hon sonens skrik inifrån sovrummet. När hon kom in i rummet var det fyllt av rök och glassplitter, berättar Mona Schultz.

Deras sovrum är nu en krigszon

Monas två barnbarn Sebastian, 8 och Ella, 7, klarade sig som tur var fysiskt oskadda ur händelsen, men tankarna om vad som kunde ha hänt skrämmer Mona.

– Jag hade kunnat förlora hela min familj den där natten, säger hon.

Även om barnen inte skadades fysiskt så har händelsen satt djupa spår.

– Både Sebastian och hans lillasyster Ella pratar mycket om det här. De är oroliga för att det ska hända igen och vill helst inte vara ensamma i sina rum. Egentligen vill de inte vara hemma alls. Det känns hemskt att deras trygga punkt inte längre finns. För dem är deras sovrum nu en krigszon, säger Mona.

Hon reagerar även starkt på att ingen krishjälp har erbjudits varken hennes familj eller någon av e andra drabbade.

– Ingen har hört av sig för att kolla hur det är med dem, varken kommunen, räddningstjänst eller polis. Det tycker jag är fruktansvärt skrämmande.

I ett öppet brev till regeringen kräver Mona Schultz nu åtgärder.

– Vi tror att vi lever i ett land med en fungerande rättsapparat, men det gör vi inte. Trots att mitt brev delats över 16 000 gånger de senaste dygnen och jag medverkat i såväl radio och tv har jag ännu inte fått ett enda svar från politikerna, varken lokalt eller nationellt.

Hon fortsätter:

– Något måste göras och det måste göras nu. Jag tänker inte ge mig. Jag gör detta för mina barnbarn men även alla andra barn som tvingas uppleva det här, säger hon.

"Det sägs ha varit en av de kraftigaste detonationerna hittills. Min svärdotter låg och sov i vardagsrummet och vaknade av att hela soffan lyfte. Samtidigt hörde hon sonens skrik inifrån sovrummet. När hon kom in i rummet var det fyllt av rök och glassplitter", berättar Mona Schultz. Foto: Ritzau Scanpix/Johan Nilsson

Publicerad 05 November 2019 12:05