Katrin Stjernfeldt Jammeh (S), kommunstyrelsens ordförande i Malmö.

Katrin Stjernfeldt Jammeh (S), kommunstyrelsens ordförande i Malmö. Foto: Ritzau Scanpix

Vill öronmärka lägenheter åt barnfamiljer: "Ska inte behöva vända sig till socialtjänsten"

Förslag från S och L

MALMÖ. Kommunledningen föreslår i sin budget att ett antal lägenheter som idag står under Socialtjänstens förfogande ska flyttas över till MKB. Där ska de öronmärkas för barnfamiljer och därmed göra det lättare för dem att snabbt hitta lägenhet.

Av
Jonatan Westerlind

Flera av Boplats syds lägenheter ska öronmärkas för barnfamiljer, på samma sätt som vissa idag är öronmärkta åt studenter eller seniorer. Det förslaget har Socialdemokraterna och Liberalerna med i kommande års budget.

– Vi vill underlätta för barnfamiljer att få en bostad. Systemet ska vara öppet för alla och lika för alla, säger Katrin Stjernfeldt Jammeh (S), kommunstyrelsens ordförande i Malmö.

En del av förslaget är att ett antal lägenheter som idag står under Socialtjänstens förfogande ska flyttas över till Boplats Syd, där de öronmärks åt hushåll med minst en minderårig.

– Man ska inte behöva vända sig till socialtjänsten om man inte har någon social problematik. Men som det ser ut idag är det många som har låg inkomst som behövt ha hjälp därifrån för att hitta en bostad. Det här är ett sätt att göra så att de snabbare kan få ett hyreskontrakt, säger Katrin Stjernfeldt Jammeh.

Det är främst större bostäder som kommer öronmärkas. Det kommer inte ges någon extra förtur till familjer som är extra utsatta, utan de öronmärkta lägenheterna blir tillgängliga för alla hushåll med minst en person under 18.

– Det är många familjer som letar efter bostad, många som bor under dåliga förhållanden. Så vi vill underlätta för familjer att flytta till en ny bostad, säger Katrin Stjernfeldt Jammeh.

Publicerad 02 November 2019 07:00