Donaa Saadallah har besökt Svenska med baby fler gånger tillsammans med sin dotter Lina.

Donaa Saadallah har besökt Svenska med baby fler gånger tillsammans med sin dotter Lina. Foto: Åse-Marie Nilsson

Bebisar bidrar till integration

Svenska med baby erbjuder språkträning för föräldralediga

MALMÖ.

På Svenska med baby träffas föräldralediga en gång i veckan, för att träna svenska, lära känna andra föräldrar och utbyta tips och erfarenheter. Sedan starten 2012 har 50 000 besökare kommit till träffarna runt om i Sverige.

– Det är jättetrevligt att träffa andra föräldrar och att barnen får träffa andra barn, säger Donaa Saadallah.

Hon har besökt Svenska med baby i Familjehuset Nydalas öppna förskola många gånger. Denna torsdag har ett 20-tal föräldralediga med sina bebisar hittat hit. Dagens träff inleds med en sångstund, som hålls av öppna förskolans personal. Därefter presenterar sig alla och deltagarna småpratar med varandra. Ett ämne tas upp varje vecka i smågrupper och den här veckan handlar det om barnsäkerhet. Träffen avslutas med en fika.

Pernilla Nilsson med sonen Noah, åtta månader.

Pernilla Nilsson med sonen Noah, åtta månader. Foto: Åse-Marie Nilsson

Två volontärer finns på plats, båda är föräldralediga och har sina barn med. Pernilla Nilsson, från Limhamn, såg på Facebook att Svenska med Baby sökte volontärer i Malmö och anmälde sig.

– Det passade för att jag är mammaledig. Noahs pappa kommer från Jordanien, jag har också bott där och jag tycker att det är viktigt med integration. Förra veckan var det en kvinna från Syrien med en examen i kemi här. Jag känner någon som jobbar med kemi i Lund, så jag sammanförde de två, säger hon.

Svenska med baby är ett integrationsprojekt som startades av två föräldralediga i Botkyrka 2012. I våras hade 50 000 personer, från drygt 110 länder, besökt någon av grupperna, som numera finns i tio kommuner runt om i Sverige.

– Vi arbetar uppsökande, besöker sfi-skolor, bvc och olika föreningar samt är aktiva på Facebook och Instagram. Vi sitter inte och väntar på att föräldralediga ska hitta oss, säger Victoria Cederlöf, samordnare på Svenska med baby.

Svenska med Baby är en ideell organisation, som bland annat får bidrag från EU. Många kommuner stödjer verksamheten, dock inte Malmö. Organisationen samlar in statistik varje termin och vårens visade att 96 procent av de nyanlända svenskarna som deltog upplevde att de hade förbättrat sin svenska, 81 procent av alla deltagarna ansåg att de hade fått stöd i sitt föräldraskap och 92 procent hade lärt känna nya människor.

– Dessutom ansåg 94 procent av deltagarna att de bidrog till ett öppnare samhälle. När man är ny i Sverige är det lätt att känna att man tar, men här kan man känna att man bidrar. Man kanske inte har jobb eller kan så bra svenska, men man kanske har fyra barn och vet hur man får barn att somna och kan bidra med den kunskapen. Det är kul, för det är det som är tanken, säger Victoria Cederlöf.

Fotnot. Träffarna hålls varje torsdag, klockan 13–14.30, på Familjehuset Nydalas öppna förskola, till den 21 november.

Publicerad 26 October 2019 08:00