Hittills har polisen använt sig av drönare vid exempelvis eftersök av försvunna personer och under fotbollsmatcher. Men nu börjar man alltså även bevaka bostadsområden. Bilden är tagen inför matchen mellan Malmö FF och IFK Göteborg den 6 oktober.

Hittills har polisen använt sig av drönare vid exempelvis eftersök av försvunna personer och under fotbollsmatcher. Men nu börjar man alltså även bevaka bostadsområden. Bilden är tagen inför matchen mellan Malmö FF och IFK Göteborg den 6 oktober. Foto: Ritzau Scanpix/Andreas Hillergren

Polisen börjar bevaka utsatta bostadsområden med drönare

Får inte filma in i bostäder

MALMÖ. Polisen i Malmö börjar använda drönare med kameror för att bevaka vissa bostadsområden. Syftet är att förebygga och avbryta brott. Materialet får lov att användas som bevis i rättegångar.

Bevakningen gäller Nydala, Hermodsdal och Lindängen – områden polisen pekar ut som särskilt utsatta. Drönarna kommer enbart att användas under vissa tider på dygnet.

– Bilder från drönarna hjälper oss att snabbare få koll på händelser och därmed också komma snabbare till aktuell plats, säger Johannes Dontsios, gruppchef i lokalpolisområde Malmö söder, i ett pressmeddelande.

Polisen har enligt lag rätt att bevaka en plats med kamera utan tillstånd om det finns risk för allvarlig brottslighet. Syftet med bevakningen måste vara att förebygga, förhindra eller upptäcka brott.

– Det innebär att materialet kan användas som bevismaterial i en rättegång, vilket ibland kan vara avgörande för att få en fällande dom om det till exempel saknas vittnen, säger Johannes Dontsios.

Hittills har polisen använt sig av drönare vid exempelvis eftersök av försvunna personer och under fotbollsmatcher. Men nu börjar man alltså även bevaka bostadsområden.

Polisen får dock inte lov att filma in i bostäder. Endast allmänna platser får bevakas med hjälp av farkosterna.

Publicerad 16 October 2019 16:03