Nationella bombskyddet arbetar på platsen där ett misstänkt farligt föremål hittades på tisdagsförmiddagen.

Nationella bombskyddet arbetar på platsen där ett misstänkt farligt föremål hittades på tisdagsförmiddagen. Foto: Ritzau Scanpix/Johan Nilsson

Bomblarmet var skarpt – polisen hittade "explosiva ämnen"

Bombskyddet på plats

MALMÖ. Ett antal misstänkt farliga föremål upptäcktes under tisdagen utanför ett företag i södra Malmö. Polisen bekräftar nu att föremålen innehöll explosiva ämnen.

Klockan var 09.47 när polisen fick larmet. Det misstänkta föremålet hittades utanför entrén till ett företag i Fosie.

– Det är en uppringare som berättar om ett föremål som inte ser ut att höra hemma där. En patrull skickas till platsen och gör bedömningen att det kan vara ett misstänkt farligt föremål, säger Evelina Olsson vid polisens ledningscentral.

Ett större område spärrades av samtidigt som Nationella bombskyddet kallades till platsen.

– Vi har en avspärrning på ungefär hundra meter. Personer i närliggande verksamheter uppmanas att hålla sig inomhus, säger Evelina Olsson.

Klockan 13.22 hävdes de yttre avspärrningarna. Senare gick polisen ut och bekräftade att det rörde sig om skarpa föremål.

"Det är nu konstaterat att det har rört sig om ett flertal farliga föremål i form av explosiva ämnen", skriver myndigheten på sin hemsida.

Föremålen har oskadliggjorts av Nationella bombskyddet på platsen och har nu tagits omhand av polisens tekniker för vidare undersökning.

Händelsen utreds både som allmänfarlig ödeläggelse och försök till allmänfarlig ödeläggelse.

– Föremålen har hanterats på olika sätt vilket gör att rekvisiten (villkoren reds anm.) uppfylls för båda rubriceringarna, förklarar polisens presstalesperson Katarina Rusin.

I nuläget är det oklart om det finns någon känd hotbild i ärendet.

– Det är givetvis en stor del av utredningen att ta reda på varför föremålen placerats där och om de är riktade mot någon eller något.

Publicerad 15 October 2019 11:05