Vårens föreställningar med Björn Natthiko Lindeblad blev snabbt slutsålda, så nu turnén fortsätter i höst. –Jag vill leva så länge jag lever, säger han.

Vårens föreställningar med Björn Natthiko Lindeblad blev snabbt slutsålda, så nu turnén fortsätter i höst. –Jag vill leva så länge jag lever, säger han. Foto: Björn Andrén

Efter svåra beskedet: "Jag är andligt förberedd på att livet håller på att ta slut"

Björn Natthiko Lindeblad pratar om några av livets stora frågor

MALMÖ.

Flera gånger har Björn Natthiko Lindeblad, som i 16 år var buddhistisk munk, drastiskt förändrat sitt liv. För att år sedan kom nästa stora livsomstörtande händelse, beskedet att han drabbats av muskelsjukdomen ALS. Då beslöt han sig att ge sig ut på turné.

I våras började Björn Natthiko Lindeblad turnera med Nycklar till frihet, som tar upp frågor som ”Vad hjälper oss att leva ett friare liv?” och ”Hur kan vi resa genom vårt eget liv med lättare bagage?” 7 000 personer såg föreställningen och eftersom intresset var så stort fortsätter turnén med 20 nya tillfällen. 9 000 har redan köpt biljetter.

– Det har blivit mycket större än vad vi hade tänkt oss. Jag tänkte att en medelålders vit man med ett rätt ointressant kroppsspråk, som pratar i två timmar utan musik, inte skulle locka så många. Men det är något som händer i rummet under föreställningen, säger han.

Under 16 år levde Björn Natthiko Lindeblad som buddhistmunk både i Thailand och Europa. Han hade då lämnat en karriär som civilekonom och sålt allt han ägde. Han flyttade tillbaka, gifte sig och blev poddare, föreläsare och meditationslärare. Men han tror inte att det är hans spännande livshistoria som lockar publiken.

– Många som kommer vet redan mycket om mig. De har lyssnat i 100 timmar på mig redan, sett mig på Youtube och så vidare. Jag har en rik skattkista att ösa ur, men jag tror att det mer handlar om att jag är väldigt närvarande och personlig i mitt tilltal och då blir de i publiken det också. En kvinna, som hade tagit med sin 15-åring, sa att hon aldrig innan sett sin dotter lyssna i två timmar utan att plocka upp telefonen.

– Jag har gjort flera stora uppbrott i mitt liv och jag tror att människor tycker om att bli påminda om att man kan göra det.

Björn Natthiko Lindeblad återvände till Sverige 2008, efter 16 år som munk. Numera är han gift och bor utanför Göteborg.

Björn Natthiko Lindeblad återvände till Sverige 2008, efter 16 år som munk. Numera är han gift och bor utanför Göteborg. Foto: Cim Ek

En tredjedel av föreställningen är nytt material eller sådant han inte pratat om på ett tag.

– Jag får alltid frågor om ”Varför blev du munk, hur var det, varför slutade du som munk och hur var det”, så det måste jag ta upp. Men att berätta kronologiskt från A-Ö blir träigt, istället tar jag upp ämnen som intresserar mig och använder dem i händelser i mitt liv. Jag är väldigt förtjust i att människor skrattar, jag är lite av en estradör. De flesta säger ”Vi visste att du var klok, men inte att du var så rolig”. Jag har roligt och det smittar av sig.

För drygt ett år sedan fick Björn Natthiko Lindeblad beskedet att han har ALS, en muskelförtvinande sjukdom med dödlig utgång.

– Ofta är det svårförståeliga symptom med ALS. I mitt fall var det att jag inte kunde göra armhävningar eller sit-ups längre. Jag kunde inte heller spela golf, för jag kunde inte hålla fast golfklubban. Jag hade pluggat på innan och sa till läkaren att på Wikipedia står det att kan räkna med att leva i fem år. Läkaren sa att i mitt fall är det nog mellan ett och fem år. Jag reagerade som de flesta skulle ha gjort, med starka känslor av sorg.

Han och hans fru hade kommit överens om att han inte skulle berätta på telefon, så han ringde en vän som hjälpte honom ut till bilen. Väl där började han gråta igen och ringde en annan vän. När gråten stillnat infann sig ett lugn och stillhet.

– Jag fick en tydlig insikt om att jag var glad att jag är att jag inte hade gjort något mycket obetänksamt som hade skadat någon annan. Det var ett tydligt etiskt kvitto på mitt liv.

Vikten av etik bär med Björn Natthiko Lindeblad sig från munklivet. Åren som munk har inneburit att han har lättare att förlika sig med att han befinner sig in livets sista del.

– Jag märker att jag är andligt förberedd på att livet håller på att ta slut. I munklivet ingick en ständigt påminnelse om att livet är ändligt och att man ska ta tillvara på det och sina relationer så länge man har dem. Allt är till låns. Alla vet ju i huvudet att vi ska dö, det är en helt annan sak när insikten kommer ned i kroppen.

Men trots att tiden är tydligt utmätt väljer du att turnera?

– Det känns meningsfullt att berätta om mitt liv och beröra människor, det är enormt berikande för mig. Jag vill också leva så länge jag lever.

Turnerandet pågår inte hela tiden heller.

– Jag hade tre månaders sommarlov och förra vintern gjorde jag en långresa då jag gjorde saker som kändes djupt meningsfulla för mig. Det hoppas jag kunna göra i år med. Människor bjuder med mig på roliga äventyr, som fallskärmshopp, sälsafari, dyka och ta med mig på en klättring. Jag har ett stort behov av ensamtid. Mellan klockan 17– 21 är jag superextrovert, jag hälsar på alla som kommer till föreställningen, pratar i två timmar och är tillgänglig i 30 minuter efter föreställningen. Resterande 20 timmar rår jag om mig själv.

Fotnot. Föreställningen Nycklar till frihet kommer till Malmö den 7 november på Nöjesteatern.

Publicerad 12 October 2019 01:00