Marcus Sandén framför en liten del av reultatet av barnvagnsinsamlingen.

Marcus Sandén framför en liten del av reultatet av barnvagnsinsamlingen. Foto: Markus Celander

Barnvagnsinsamling slår rekord: "Jag blir varm i hjärtat"

Skickas till flyktingläger i Grekland

MALMÖ.

Volontärorganisationen Team Sweden Volunteers barnvagnsinsamling slår rekord i Malmö. "Vi förväntade oss att vi skulle få hit 20, 30 barnvagnar, som i Stockholm och Göteborg – i stället har vi fått in ett hundratal", säger Marcus Sandén, hotellchef på Comfort Hotel Malmö.

Av
Markus Celander

Hotellkedjan Comfort Hotel stöttar sedan ett par år den ideella volontärorganisationen TSV, Team Sweden Volunteers, med att ge plats åt deras årliga insamlingar av barnvagnar innan de skickas vidare till flyktinglägren i Grekland.

I år har TSV för första gången gjort en satsning i Malmö, något som gav hotellchefen, Limhamnsbon Marcus Sandén, angenäma problem.

– Här gjordes en liknande insamling i fjol av en privatperson, den insamlingen drog in typ tio barnvagnar. Jag förväntade mig något sådant nu också, men i stället har det bara vällt in barnvagnar, säger han.

I stället för att, som han tänkt, förvara barnvagnarna i ett källarutrymme fick han ordna ett helt konferensrum där barnvagnarna nu ligger staplade på varandra, tillsammans med flera kartonger fulla med klädslar och filtar.

– Det är fina grejer, Emmaljunga, Brio. Jag tippar på att andrahandsvärdet är i snitt 7000 kronor per vagn, så sammanlagt pratar vi om 700 000 kronor här. Helt otroligt, jag blir varm i hjärtat över det här engagemanget. Här har kommit hit volontärer på sina lunchraster och hjälpt till att packa ihop sakerna, säger Marcus Sandén.

Teresa Fröling i mitten, grundare av Team Sweden Volunteers.

Teresa Fröling i mitten, grundare av Team Sweden Volunteers. Foto: Team Sweden Volunteers

TSVs grundare Teresa Fröling från Stockholm berättar i telefon att hon är djupt imponerad över resultatet i Malmö.

– I Stockholm fick vi in ett 30-tal barnvagnar, och i Göteborg ett 20-tal, på Comforthotellen där. I Malmö pratar vi om uppemot hundra barnvagnar.

Ett välkommet bidrag, fortsätter hon:

– Det börjar bli kallt nu för flyktingarna i lägren i Grekland. Barnvagnar är en bra grej, i stället för att små barn ligger på marken ligger de varmt inbäddade och skyddade.

Förutom Comfort Hotel stöttas TSV i Malmö även av företaget JC Plåt och Isloering, det senare ställer upp med att inom kort frakta iväg alla barnvagnarna från hotellet.

– Situationen är katastrofal i flyktinglägren. Ta Morialägret på Lesbos, som är avsett för 3000 personer, där finns idag 15 000, varav många barn.

Teresa Fröling är glad över alla volontärer runt om i hela landet som hjälper till, men tillägger att det alltid behövs fler.

Publicerad 11 October 2019 11:24