Brita Björs är en av artisterna på Folkklubb.

Brita Björs är en av artisterna på Folkklubb. Foto: Max Tellving

Ösig, elektronisk folkmusik på ny klubb

Folklubb hålls på Moriskan

MALMÖ

. Ösig, elektronisk folkmusik i klubbmiljö. Det utlovas när det blir Folkklubb på Moriskan. Förhoppningen är att nå ut till en bredare publik.

– Det är lätt att tänka att bara för att det är gammal musik måste man vara gammal för att tycka om det, men en av folkmusikens stora styrkor är att den är över generationsgränserna. Och det finns olika falanger inom folkmusiken, vissa använder den i en den i en nutida kontext som ett uttryck bland många andra, säger Brita Björs.

Hon är en av artisterna på Folklubb, som hålls den 11 oktober i Spegelsalen på Moriska paviljongen. I vanliga fall håller arrangören, Malmö Folk, till på Barnens scen, där det anordnas musik- och danskvällar en gång i månaden.

– Det är en väldigt fin lokal för oss, men inget ställe som man går förbi. Vi har länge pratat om att testa att vara på ett annat ställe för att få spontanbesökare. Det ska bli kul att se hur det blir på en klubb, om vi kan återskapa den varma och fina stämningen vi upplever i vår vanliga miljö i en annan lokal. Människor kan stå och hänga och fridansa om de vill, säger Katarina Löfstedt, ordförande i Malmö folk.

Brita Björs är uppvuxen med folkmusik och har alltid känt sig fri att använda den hur hon vill.

Brita Björs är uppvuxen med folkmusik och har alltid känt sig fri att använda den hur hon vill. Foto: Åse-Marie Nilsson

Klockan 21 drar Folklubb igång och det är fritt inträde till klockan 23.30. Klubben håller öppet till 03.

– Moriskan har tre klubbar, vi är en av tre. När man har varit på en tänker vi att man går vidare till nästa, säger Katarina Löfstedt.

Kvällen inleds med en crash-course i polska. Sedan blir det livespelningar med tre artister och musik av dj:n Jens Möller. Malmöbandet MSQ släpper sin första skiva, Rastställen.

– Det är folkmusik, men väldigt ösig. Sedan kommer två akter där man blandar elektronisk musik med folkmusik, Brita Björs och Geten och Evigheten. Det är ett program som ska passa för Spegelsalen, säger Katarina Löfstedt.

Brita Björs kommer att återknyta till sin tidigare föreställning Folkmusikens Queen B.

– Det är min tolkning av vad Beoyncé skulle ha varit om hon höll på med svensk folkmusik. Kanske kör jag några av danshitsen därifrån och gör några nya. Jag kan också tänka mig att göra något av den musik som var populär på 1990-talet, som jag tycker är den roligaste dansmusiken, säger hon.

Musik- och danskvällarna på Barnens scen har ofta många besökare. Till skillnad mot vad man kanske skulle kunna tro är det väldigt blandade åldrar.

– Det är väldigt många unga människor och folkmusik känns som en mycket levande, lekfull och vital tradition, med ett ständigt nytillskott med artister, säger Katarina Löfstedt.

Brita Björs är av samma åsikt.

– För mig är folkmusik mitt första språk, jag är uppvuxen i en allmogemiljö, i en kulturbygd där man är stolt över sin folkdräkt. Det är en del av livet och som en följd av det har jag känt mig fri att göra vad jag vill, för vad jag än gör så gör jag det rätta.

Blir det fler tillfällen av Folklubb?

– Det hoppas vi. Vi har en känsla av att Moriskan tycker att det är lika kul som vi, säger Katarina Löfstedt.

Publicerad 11 October 2019 00:00