Foto: Polisen

Stoppades med skarpladdad pistol – frias från grovt vapenbrott

Bevisningen räcker inte till

MALMÖ. Polisen avlyssnade ett telefonsamtal som tydde på att den 21-årige mannen skulle skjuta någon. Någon timme senare stoppades han i en bil där en skarpladdat pistol hittades. Men tingsrätten väljer att fria mannen från grovt vapenbrott.

Bilen stoppades på Sallerupsvägen den 19 juni i somras. Under bilens baksäte i en hålighet under karossens beklädnad hittades en pistol av kaliber 7,65 som var laddad med sex stycken skarpa patroner. I fordonet fanns också en skyddsväst.

I rätten uppgav mannen att han inte kände till vapnet och att andra personer haft tillgång till samma bil. Malmö tingsrätt friar honom eftersom domstolen anser att det saknas viktig bevisning som kan knyta 21-åringen till vapnet.

”Naturligtvis är det klart besvärande för (21-åringen) att nu aktuellt vapen påträffades i den bil som han framförde vid tillfället. I sammanhanget går det inte heller att bortse från att denne tidigare har dömts för grovt vapenbrott. Det kan dock konstateras att det i detta fall saknas kriminalteknisk bevisning, t.ex. fingeravtryck eller DNA-spår, eller vittnesbevisning som direkt knyter honom till det vapen som åtalet avser”, står det att läsa i domen,

Chefsåklagare Pär Andersson ställer sig frågande till domen och undrar vilka signaler den skickar till personer som kör runt med skjutvapen. Enligt åklagaren handlar allt inte om fingeravtryck och DNA-spår.

– Det fanns ju annan bevisning i form av telefonavlyssningen, som gjorde att polisen valde att stoppa mannen, påpekar han.

Kommer du att överklaga domen?

– Jag måste analysera klart domen, men de lutar åt att jag överklagar till hovrätten, säger Pär Andersson.

Den 21-årige mannen går dock inte helt fri. Han döms för olovlig körning, rattfylleri och ringa narkotikabrott. Påföljden blir tre månaders fängelse.

Publicerad 10 October 2019 00:00