Polis på plats utanför flerfamiljshuset på Söderkulla där en unga man skadades svårt i samband med ett sprängdåd. Mannen åtalas nu misstänkt för att ha placerat ut bomben.

Polis på plats utanför flerfamiljshuset på Söderkulla där en unga man skadades svårt i samband med ett sprängdåd. Mannen åtalas nu misstänkt för att ha placerat ut bomben. Foto: Ritzau Scanpix/Johan Nilsson

19-åring skadades svårt av bomb – nu åtalas han

Åtta personer ställs inför rätta

MALMÖ. I december förra året skakades Malmö av tre sprängdåd inom loppet av några veckor. Åtta personer åtalas nu för inblandning i dåden. Bland dem en 19-årig man som fick livshotande skador i samband med att en av bomberna briserade.

Den 9 december smällde det utanför en lägenhetsdörr på Söderkulla. En 19-årig man hittades svårt skadad i trapphuset men överlevde. Polis och åklagare misstänker att den unge mannen placerat ut en termos med sprängdeg som han tänt på, men inte hunnit ta skydd.

Tillsammans med ytterligare åtta män åtalas 19-åringen nu för bland annat allmänfarlig ödeläggelse.

Bombligan misstänks för två till sprängdåd som inträffade under samma månad. Det gäller dels en explosion utanför en butik på Lantmannagatan den 4 december, dels en bomb som briserade utanför en företagslokal på Jägersro den 22 december.

En 28-åring pekas ut som huvudman i ligan och måltavlorna för explosionerna är alla bekanta med mannen.

De åtalade misstänks för delaktighet i olika led. Det handlar om allt från anstiftan och införskaffande av sprängmedel till utplacering av bomberna. Enligt åtalet har bomberna orsakat materiella skador för cirka 440 000 kronor.

"Dessutom väcks åtal för grovt vapenbrott, brott mot lagen om brandfarliga och explosiva varor samt förberedelse till allmänfarlig ödeläggelse med anledning av att polis den 23 januari 2019 anträffade två automatvapen, en större mängd ammunition samt sprängmedel och hjälpmedel på ett vindsutrymme på Lönngatan i Malmö", skriver Åklagarmyndigheten i ett pressmeddelande.

Bland bevisningen finns hemlig telefonavlyssning, övervakningsfilmer, fingeravtryck och DNA-spår.

Publicerad 10 October 2019 00:00