Mackan Andersson arbetade som komiker i 15 år när han sadlade om och utbildade sig till frälsningssoldat. Under utbildningen fick han en synskada som gjorde honom blind.

Mackan Andersson arbetade som komiker i 15 år när han sadlade om och utbildade sig till frälsningssoldat. Under utbildningen fick han en synskada som gjorde honom blind. Foto: Privat

Blind komiker gör come-back: "Det finns vissa fördelar med att inte kunna se"

Mackan Andersson tillbaka med en föreställnig om att bli blind som vuxen

MALMÖ.

Mackan Andersson jobbade som komiker i 15 år. För några år sedan blev han blind. Nu gör han comeback med en föreställning om hur det är att som vuxen förlora sin syn.

– Jag fick lära mig att se saker utan ögon. Det var naturligtvis svårt, men jag bestämde mig tidigt för att nu ska jag bara förlora min syn och inget annat i livet. Jag var väldigt engagerad i att lära mig allt på nytt och jag bestämde mig också för att inte vara rädd och på så vis bli isolerad, utan fortsätta att leva ett aktivt liv, säger han.

Vissa saker var lättare att hantera än han hade trott. Som att lära sig blindskrift.

– Min synpedagog sa att det är omöjligt att lära sig det som vuxen, men jag lärde mig läsa på 2,5 månader.

Annat har varit svårare, både praktiskt och mentalt.

– Jag tappade kontakten med min kropp och gick in i saker och människor. Jag saknar jag att se mina barn. Att bli blind är ett sorgearbete, som gör något med en och jag är inte samma person som tidigare. Jag märker att jag hela tiden förlorar synminnen, att minns situationen men inte hur människorna som var i den såg ut.

Men att inte kunna se innebär också vissa fördelar.

– Jag slipper att jämföra mig med andra människor och hur de ser ut. I mitt arbete som diakon i Frälsningsarmén är det en fördel att inte kunna se till det yttre, jag kan verkligen lyssna på ett annat vis. Man får lära sig att lita på sina andra sinnen.

Föreställningen hålls den 10 oktober, klockan 19-21, i Immanuelkyrkan. Intäkterna går oavkortat till kyrkans sociala arbete.

Publicerad 09 October 2019 00:00