Biljettkontroller kommer att öka på bussar.

Biljettkontroller kommer att öka på bussar. Foto: Peter Kroon

Tjuvåkarna ökar – fler kontrollanter på bussarna

Påstigning via bakdörrar underlättar

MALMÖ.

Att åka med Skånetrafiken utan biljett har ökat. Bland annat har bussar med påstigning även via bakdörrarna fler tjuvåkare än vanliga bussar. Så nu sätter Skånetrafiken in fler biljettkontrollanter.

Betalningsmoralen är generellt hög hos Skånetrafikens resenärer, men det senaste året har andelen resenärer utan biljett ökat. Över 1 500 resenärer, på både buss och tåg, i månaden har hittills i år blivit tagna av en kontrollant. Det är tolv procent fler än snittet förra året. Antalet tjuvåkare har bland annat ökat på bussar med möjlighet att gå på även via bakdörren.

– Generellt brukar totalen på resenärer utan biljett ligga på 1,5–2 procent, medan det på sådana här linjer ligger på 2,5–3 procent utan biljett, säger Mikael Thomasson, chef Företag & Partners på Skånetrafiken.

Det gäller busslinje 5 i Malmö, busslinjer i Lund med nya biljettsystemet och linje 1 i Helsingborg samt vissa linjer med Skåneexpressen.

– Vi har påstigning via alla dörrar för att få in ett snabbare flöde av passagerare. Det går mycket snabbare än att alla måste gå förbi chauffören och blippa. På sikt kommer det att bli fler busslinjer med påstigning även bak, säger Mikael Thomasson.

Varför har antalet tjuvåkare ökat?

– Vi har gjort fler kontroller på ställen där det behövs. Vi har även gjort fler kontroller på bussar där påstigning sker via alla dörrar.

Hur ska ni tackla detta?

– Vi kommer att öka antalet kontroller på buss. Samtidigt som vi ökar antalet kontroller något totalt flyttar vi även över kontroller från tåg till buss. Syftet kommer fortfarande att vara synlighet, som att kontrollanterna har röda jackor på sig. Hela vår verksamhet bygger på synlighet och proaktivitet och att det är det som ger effekt i längden, tror vi.

Publicerad 08 October 2019 11:00