"Ebola är osannolikt men det kan inte uteslutas förrän vi har fått provsvar, säger" Maria Josephson till Aftonbladet. Foto: Emil Langvad/Region Skåne

Provsvaret klart: Patient hade inte ebola

Personal reagerade på symtom

MALMÖ. En patient som kommit till Skånes universitetssjukhus i Malmö misstänktes bära på ebola-smitta. Men på tisdagskvällen visade provsvar att larmet var falskt.

Det var under måndagen som en patient kom in till infektionskliniken. Personalen fattade genast misstankar eftersom patienten uppvisade symtom i form av feber i kombination med var patienten befunnit sig.

– Jag kan bekräfta att en person vårdas på Infektion i Malmö, ebola är osannolikt men kan inte uteslutas förrän vi har fått ett negativt provsvar, säger Maria Josephson, verksamhetschef på infektionskliniken.

Patienten isolerades i väntan på provsvaret. På tisdagskvällen meddelade Region Skåne att provsvaret var negativt.

”Vi följde de väl inarbetade rutiner vi har vid fall av det här slaget. Patienten var isolerad och prover skickades för analys. Resultaten visade alltså att det inte rörde sig om ebola”, säger Maria Josephson i ett pressmeddelande.

Sedan augusti 2018 pågår ett utbrott av Ebola i östra Demokratiska republiken Kongo (DRC). Utbrottet är det hittills näst största man sett med över 3 000 rapporterade fall och över 2 000 avlidna.

Ovanlig sjukdom

Ebola är en mycket ovanlig sjukdom. Den orsakas av ett virus som finns naturligt i länder i centrala och västra Afrika. Sjukdomen är allvarlig. Den kan orsaka blödningar som kan vara livshotande.

Människor blir sjuka efter kontakt med vilda djur som är infekterade med ebola.

Antiloper och apor är exempel på vilda djur som kan infekteras när de får i sig till exempel saliv eller avföring från fladdermössen.

När människor hanterar, lagar och äter kött av de infekterade djuren kan de få i sig viruset och bli sjuka.

Viruset finns enbart i kroppsvätskorna hos den som är sjuk. Exempel på kroppsvätskor är blod, saliv, svett och avföring.

Du måste komma i kontakt med kroppsvätskan för att själv bli smittad, till exempel genom ögat, näsan, munnen eller något litet sår på huden. Det kan bara hända om du befinner dig nära intill den som är sjuk.

Källa: Vårdguiden 1177

Publicerad 08 October 2019 13:01