Marie Jörnhagen har tagit fram brädspelet ”Karibiens Guld”, ett familjespel som nu vunnit utmärkelsen Årets brädspel 2019.

Marie Jörnhagen har tagit fram brädspelet ”Karibiens Guld”, ett familjespel som nu vunnit utmärkelsen Årets brädspel 2019. Foto: Pressbild

Limhamnsbo bakom Årets barnspel

"Spänningen hålls uppe under hela spelets gång!

LIMHAMN.

Hitta kartan, samla pärlor och dyk efter världens största skatt – det är vad deltagarna gör för att vinna i ”Karibiens Guld” – brädspelet som har utsetts till Årets barnspel 2019. Bakom spelidén står spelutvecklaren Marie Jörnhagen från Limhamn.

Av
Markus Celander

Årets barnspel delas ut av Lek- och Babybranschen och är den största och mest prestigefyllda utmärkelsen för sällskapsspel i Sverige.

– Det känns jättekul att bli uppmärksammad av branschen. Jag har hela tiden vetat att ”Karibiens Guld” är ett riktigt bra spel, men det här är förstås ett fantastiskt kvitto på att vi har lyckats, säger Marie Jörnhagen.

I ”Karibiens Guld” tas spelarna med på en resa i den karibiska övärlden på jakt efter världens mest värdefulla guldskatt som sjönk med det spanska skeppet San José år 1708 (en verklig händelse, reds.anm.).

Men innan det är dags att dyka efter skatten måste deltagarna först resa mellan olika öar för att samla ihop kartbitar som kan visa vägen, och pärlor för att betala för dykningar. Det är samtidig en kamp mot klockan, för det finns hela tiden en risk att någon av motspelarna hinner före till skatten. Dessutom finns det en risk att pirater dyker upp för att stjäla ens pengar.

– Spänningen hålls uppe under hela spelets gång – hamnar man i bakvattnet finns det alla möjligheter att snabbt komma ikapp. Samtidigt ger den exotiska miljön och den historiska bakgrunden en extra krydda till spelupplevelsen, säger Marie Jörnhagen.

Hon är produktchef på Egmont i Malmö, och har arbetat som spelutvecklare i över 20 år.

– Det har blivit tre spel om året ungefär, så det är en del.

Hon beskriver det som en slump att hon blev spelutvecklare.

– Jag tyckte det var roligt att spela brädspel men visste inte ens att det fanns som ett yrke.

Och det är ett yrke i tiden, trots alla dataspel, påpekar hon.

– Det ser bättre ut än någonsin för vår bransch. Folk behöver ta en paus från datorerna. Den digitala utvecklingen som man trodde skulle bli döden för vår bransch blev i stället en extra puff.

Sällskapsspel är en social aktivitet, något man gör tillsammans. Men, påpekar Marie Jörnhagen – kanske inte riktigt alla.

– Tolv till sextonåringar är en svår grupp att nå för oss. Där är det mest dataspel som gäller.

”Karibiens Guld” har hon utvecklat tillsammans med en annan svensk, den internationellt kände spelutvecklaren Grzegorz Rejchtman, som bland annat gjort ”Ubongo” och ”Absolut överens”.

Publicerad 08 October 2019 15:05