Mikael Bergstrand hemma i Rörum där han bor i ett gammalt stenhus med den thailändske gathunden Stubbe.

Mikael Bergstrand hemma i Rörum där han bor i ett gammalt stenhus med den thailändske gathunden Stubbe. Foto: Markus Celander

Författare kommer ut som tvångare i samband med ny roman

Mikael Bergstrand: "Hur är det nu man säger, ut med trollen i solen, så spricker de"

RÖRUM.

Med sin nya roman ”Ingemar Modigs uppvaknande” kommer Mikael Bergstrand ut som tvångare. ”OCD är en skämmig sjukdom, men jag är äldre nu, lite säkrare på mig själv, och jag har inget att förlora”, säger han.

Av
Markus Celander

Tvångstankarna har tagit över romanfiguren Ingemar Modigs liv och gjort honom till en enstöring. Tills han träffar elvaåriga flyktingflickan Dalia från Syrien. Så börjar Mikael Bergstrands senaste roman.

Absolut inget självbiografiskt, menar författaren, men han tillägger att Ingemar Modig ”i någon mening är en förlängning av mig själv”.

– Jag har lånat en del från mig själv, som att Ingemar räknar allting. Saker måste ske ett visst antal gånger annars mår han fruktansvärt dåligt. Men jag har aldrig varit riktigt så isolerad som Ingemar Modig, även om jag kunde ha blivit det – om jag inte haft min familj som alltid stöttat mig.

OCD, eller tvångssyndrom, begränsar tillvaron för den drabbade – denne är aldrig fri från sitt tvång, konstaterar Mikael Bergstrand. Han beskriver det som ett moment 22.

– Hur ska du inte kunna tänka på en viss sak som du ska försöka att inte tänka på?

Sjukdomen har plågat Mikael Bergstrand i perioder sedan barndomen i Limhamn. Som vuxen blev ett av sätten han hanterade den på att dricka sig full. Alkoholmissbruket tog fart efter hans genombrott med romanen ”Dehlis vackraste händer”, som kom ut 2011.

– Min fru var ofta borta hela dagar på grund av sitt arbete. Jag satt ensam hemma i lägenheten i Malmö och skrev på uppföljaren, drack vin och grottade allt mer ned mig i destruktiva tankar.

Foto: Markus Celander

Intellektuellt kunde Mikael Bergstrand se det absurda i dessa tankar, men det kvittade, för OCD handlar om känslan av att något är hemskt fel och att något hemskt kommer att hända om inte tvångaren utför någon form av ritual – då dämpas ångesten tillfälligt, tills nästa katastrof ska avvärjas

Det slutade med att han blev inlagd på psyket i två månader, och efter det blev det skilsmässa och flytt från Malmö till huset på Österlen. Där fortsatte drickandet fram tills för sju månader sedan, då han blev nykter alkoholist.

– Att sluta dricka hjälpte mig att ta itu med min OCD. Jag tar även mediciner som hjälper mig. Jag kommer alltid att ha OCD, men nu kan jag hantera sjukdomen, den har inte samma makt över mig.

”Ingemar Modigs uppvaknande” är Mikael Bergstrands nionde roman sedan debuten ”Heta Hallon” 2004. Det är också den första roman där han tar upp OCD, och i samband med boksläppet valde han berätta om sitt eget mående. Men det var ingen självklarhet att komma ut, påpekar han.

– Jag funderade på om folk skulle tycka att jag är knäpp. Men jag har bara fått positiva reaktioner, många har kontaktat mig och berättat om egna erfarenheter. Jag tror att det är väldigt viktigt att man känner att man inte är ensam i detta.

Att skriva om tvångaren Ingemar Modig gav även det en lindrande effekt – ett sätt att avdramatisera OCD, och att – faktiskt – se det komiska i det svart på vitt, berättar Mikael Bergstrand.

– Romanen är ingen självhjälpsbok, utan en berättelse om allmänmänskliga frågor kring ensamhet, mod och vänskap. Och den är skriven med humor – det kändes bra för mig själv att skämta om OCD och se det absurda i det. Skrattet är en bra terapimetod. Även på AA-mötena jag går på är det mycket skratt – man känner sig trygg i gruppen av att veta att de andra vet vad det handlar om.

Mikael Bergstrand är uppvuxen på Sibbarp i Limhamn, och det är därifrån han har sitt första minne av tvångsbeteende, som liten pojke.

– Jag sprang så fort jag kunde uppför trapporna till vår lägenhet. Om jag inte hann upp innan porten där nere slog igen skulle min mamma dö. Om jag inte hann hela vägen upp fick jag gå ner igen och göra om det. Tills jag hann.

Att barn kan ha lite konstiga idéer för sig är förvisso inte ovanligt, menar Mikael Bergstrand.

– Men de flesta växer ifrån det här magiska tänkandet, medan det förvärras för oss som har OCD.

Mikael Bergstrand är journalisten som blev bestsellerförfattare. Hans genombrottsroman ”Dehlis vackraste händer” har sålts till ett tiotal länder och blev även teveserie med Björn Kjellman i huvudrollen.

Han värjer sig mot att kalla sig känd, men konstaterar att han nu blivit något av ett ansikte utåt för alla dem som lider av tvångssyndrom.

– I hela mitt liv har jag försökt dölja min OCD, men nu accepterar jag att jag är tvångare, och kommer att vara det hela livet. Det i sig har gjort problemen mycket mindre. Kan jag få fler att känna att de kan prata om sin OCD blir jag oerhört glad – hur är det nu man säger, ut med trollen i solen, så spricker de.

Tvångssyndrom, eller OCD (Obsessive Compulsive Disorder), är en psykiatrisk diagnos där den drabbade, tvångaren, besväras av obehagliga och ofrivilliga tankar som ger ångest. För att dämpa denna ångest utför tvångaren ritualer eller tänker vissa tankar. Det behöver inte finnas någon rationell koppling mellan en tvångstanken och den lindrande tvångshandlingen. Behandling består ofta av KBT, kognitiv beteendeterapi och/eller medicin.

Publicerad 06 October 2019 07:00