John Dahlquist har skrivit en bok som tar avstamp i de polariserade bilder som finns av Malmö.

John Dahlquist har skrivit en bok som tar avstamp i de polariserade bilder som finns av Malmö. Foto: Privat

Polariserade bilder av Malmö i ny bok: "Varför är det så lätt att projicera åsikter om Malmö?"

John Dahlquist släpper ny roman

MALMÖ.

I John Dahlquists nya roman ”Malmö andas” funderar en hemlös man över de polariserade bilder som finns av Malmö. ”Många projicerar sina ideologier och åsikter på Malmö i större utsträckning än vad som görs på andra städer”, säger John Dahlquist.

Boken skildrar en serie till synes isolerade händelser, som bygger upp livet i en stad.

– Det är människor med olika drömmar, viljor och ambitioner, som lever tillsammans utan att veta om det, säger John Dahlquist.

I centrum står den hemlöse Lyne Lars, som precis som författaren själv, undrar över de bilder som finns av Malmö.

– Det finns många, som innovationsstaden, ”crime city” och industristaden. Med boken vill jag väcka nya tankar och frågor. Varför är det så lätt att projicera sina åsikter om Malmö? Jag upplever staden som segregerad och åsikterna polariserade. Kanske kan man låta Malmö vara allt samtidigt, det behöver inte vara det ena eller det andra. Jag tänker att sättet som kulturer och nationaliteter blandas i Malmö gör staden speciell, säger han.

Men allt det här är inte unikt för Malmö utan finns även i andra svenska storstäder. Kanske handlar det om storleken och att avstånden inte är så stora i Malmö, menar John Dahlquist.

– I det finns det en rättvisa och tydlighet, att verkligheten är nära, utan filter. Och då syftar jag inte på allt hemskt som det skrivs om, utan sådant som all god mat, att man kan cykla till Sibbarp för att bada och grillosen ligger tung över gräsmattan eller att Sommarscen finns över hela staden.

John Dahlquist är skateboardlärare och biträdande rektor på Bryggeriet. ”Malmö andas” är hans andra bok och tuschteckningarna i boken har han gjort själv.

– Hos mig finns det inga vattentäta skott mellan de här olika kreativa uttryckssätten, skejta, skriva och teckna. De har alltid följts åt.

Han fortsätter:

– Jag tillbringar mycket tid på gatorna, framför allt med att skejta, men också med att sitta på bussar och torg och betrakta människor och fantisera kring dem. Det har jag gjort ända sedan jag var liten. Jag började skriva något novelliknande som sedan växte. Romansskrivande är som att lägga ett pussel.

Fotnot. Release för boken är på Mitt Möllan den 11 oktober kl. 17–20. Då ställer John Dahlquist och Peter Jönsson ut bilder på temat Malmö andas. Utställningen är öppen hela helgen.

Publicerad 05 October 2019 00:00