Jessica Larsson har jobbat i branschen i 16 år och har sett vad alkohol kan ställa till med.

Jessica Larsson har jobbat i branschen i 16 år och har sett vad alkohol kan ställa till med. Foto: Åse-Marie Nilsson

Växande intresse för barer med låg alkoholprocent: "Främst unga tjejer som kommer hit"

Tröls speakeasy & bottleshop serverar inget över 3, 5 procent alkohol

MALMÖ.

På Tröls speakeasy & bottleshop serveras inget starkare än med en alkoholhalt på 3,5 procent. Intresset för No & low-alkobarer växer och attraherar nya målgrupper, menar ägaren Jessica Larsson.

– Vi riktar in oss på yngre. Den största gruppen som kommer hit är unga tjejer, 18–30 år. Träningsmänniskor, familjer och nyktra alkoholister är andra kundgrupper. Sedan är det populärt att träffas här för en första dejt. Folköl har en ”buzz”, som hjälper samtalet men aldrig tar över det. Det dämpar lite av nervositeten, utan att man tappar kontrollen, säger hon.

Våren 2018 förlorade Nya Tröls sitt alkoholtillstånd, efter en period då Jessica Larsson varit sjukskriven och andra personer hade haft hand om stället. Men tankarna på att servera alkoholfritt och lågalkoholhaltiga drycker hade funnits en tid innan dess.

– Det här växer enormt utomlands, bland annat i England och USA. Jag besökte en dryckesfestival i London baserad på mindful drinking, där det fanns ”sprit”, som inte var sprit, baserad på olika växter. På en framtidsmässa för mat och dryck i Köpenhamn var 90 procent av dryckerna alkoholfria.

Att förlora alkoholtillståndet ledde till något positivt, menar hon.

– Jag kände att det behövdes en mötesplats för att normalisera icke drickare. Det är som en vanlig bar men inte lika högljutt. Malmö ser inte ut som för 15 år sedan. Alkoholen segregerar. Många väljer till exempel att inte gå på after work eller företagsmiddagar då det ofta förekommer en hel del alkohol. Jag ville skapa något som sammanför och inte fjärmar.

Att förlora alkoholtillståndet blev något positivt, menar Jessica Larsson.

Att förlora alkoholtillståndet blev något positivt, menar Jessica Larsson. Foto: Åse-Marie Nilsson

Jessica Larsson har själv dragit ned på sitt drickande till ett minimum. Det finns flera anledningar till det.

– Dels kan jag inte det längre för en skada, dels har jag jobbat så länge i branschen och sett familjer splittras på grund av alkohol. Jag tar hand om en liten tjej som kommer från sådana förhållanden. Jag har också börjat träna mycket och då går det inte att dricka.

–Jag älskar fortfarande öl, men folköl har blivit så pass bra att man kan ta några och vara social, utan att vara tung i huvudet nästa dag. En alkoholfri Stout som tävlade i sin Stoutkategori i USA fick guld, dock inte i non-alco utan alcoklassen, vilket är väldigt unikt.

Förutom folköl serveras alkoholfria drinkar och kombucha på fat på Tröls speakeasy & bottleshop .

– Vi är de första i Sverige som har kombucha på fat. Det är vanligt i USA och det finns kombuchabarer i exempelvis Sydafrika. Vi har även återanvändnigsbara flaskor, som man kan fylla med folköl eller kombucha att ta med hem. Det är något som ligger i tiden.

Publicerad 01 October 2019 09:27