Den unga kvinnan döms till fängelse för att ha ljugit under ed.

Den unga kvinnan döms till fängelse för att ha ljugit under ed. Foto: Patrik Svedberg/Dosmtolsverket

Vittne svarade ”jag vet inte” vid rättegång – döms till fängelse

Uppger att hon fick blackout

MALMÖ. Den unga kvinnan svarade ”jag vet inte” och ”jag kommer inte ihåg” när hon vittnade under ed vid en rättegång gällande mordförsök. Malmö tingsrätt anser att hon undanhållit sanningen och dömer henne till fyra månaders fängelse för mened.

Under polisförhör kunde kvinnan peka ut en misstänkt och presentera ett tänkbart motiv. Men när två poliser hämtade henne en morgon för att låta henne vittna via videolänk under rättegången mindes kvinnan inget längre.

”Hon själv insåg inte riktigt hur stor hotbilden var förrän hon satt i bilen tillsammans med poliserna. Detta kan ha varit en faktor som bidrog till att hon fick en blackout. När hon kom fram till tingsrätten hade den inte öppnat än och hon blev insläppt på baksidan. Allt detta var en extremt traumatisk upplevelse för henne. När hon kom in i det rum där vittnesförhöret med henne skulle hållas per videolänk stod det en polis där som pressade henne. Han sa att hon var tvungen att komma ihåg allting och säga allting som hon kände till. Det gjorde henne extremt stressad”, skriver tingsrätten själv.

Domstolen ifrågasätter inte att kvinnan kände sig stressad, men gör bedömningen att hon ljög om vad hon visste. Eftersom hennes vittnesmål var av stor vikt bedöms brottet som grovt.

Publicerad 23 September 2019 13:39