Stefan Sintéus, polisområdeschef i Malmö, tycker att projektet har gett resultat.

Stefan Sintéus, polisområdeschef i Malmö, tycker att projektet har gett resultat. Arkivfoto: Johan Nilsson/Ritzau Scanpix

Projektet Sluta Skjut fortsätter

"Samarbetet visat sig vara fruktsamt"

MALMÖ.

Det grova våldet, bland annat skjutningar, har minskat i Malmö sedan projektet Sluta Skjut startade. Nu förlängs projektet, som är ett samarbete mellan polisen, Malmö stad och Frivården, ett år.

Sluta skjut innebär att det blir svårare att vara delaktig i skjutningar och lättare att få rätt stöd för den som vill bort från ett våldsamt liv. Det är ett nationellt projekt, som bygger på den amerikanska strategin Group Violence Intervention, GVI, där Malmö är pilot.

– Vi väljer att fortsätta med Sluta skjut, då samarbetet mellan våra organisationer har visat sig vara fruktsamt. När vi har fått resultaten gör vi en ny bedömning om det fortsatta arbetet, säger Stefan Sintéus, polisområdeschef i Malmö, i ett pressmeddelande.

– Vi har redan sett att det grova våldet, bland annat skjutningar, har minskat i Malmö under tiden som pilotprojektet hållit på och vi är övertygade om att Sluta skjut är en del i förklaringen. Nu när arbetet fortsätter tror vi att den positiva nedåtgående trenden med minskat grovt våld håller i sig, står det i pressmeddelandet.

Publicerad 23 September 2019 09:18