Emilia Åhfelt föreläser i dag om mobbning på arbetsplatser.

Emilia Åhfelt föreläser i dag om mobbning på arbetsplatser. Foto: Privat

"De sa att jag skulle läggas på några säckar så att lokalbefolkningen kunde göra vad de ville med mig"

Mobning och sexuella trakasserier öppnade nya vägar för Emilia –föreläser idag om mobning på arbetsplatser

MALMÖ.

Andra dagen på utbildningen till utlandstjänstgöring i Kosovo kom det första sexuella skämtet om Emilia Åhfelt. Det var inledningen till åtta månaders helvete med mobbning och sexuella trakasserier. Men erfarenheten öppnade nya vägar.

Redan som tioåring bestämde sig Emilia Åhfelt för att först göra lumpen och sedan bli polis. Efter tio månader som sjukvårdsbefäl på T2 i Skövde ville hon göra utlandstjänstgöring. Hon blev antagen som söksoldat på ett skyttekompani i Kosovo. Gruppen bestod av henne och sju män.

– Två dagar in på utbildningen började de sexuella skämten, allt om prat om min oskuld till att jag borde läggas på några säckar bak i fordonet så att lokalbefolkningen kunde göra vad de ville med mig. Det var de sju mot mig. Jag sa till gång på gång, men det gjorde det bara värre.

Men sexskämten var inte det värsta, menar hon. Det var värre med härskartekniker.

– De låtsades inte höra vad jag sa trots att jag stod precis sidan om eller avbröt mig ständigt när jag sa något. Vi sov ihop, åt ihop, det här pågick dygnet runt i flera månader. Det var oerhört påfrestande.

Emilia Åhfelt skämdes för mycket för att säga något till sina chefer.

– Jag tror att de flesta som utsätts för sådant här skäms för att man är ett mobbingoffer och vill inte att andra ska veta. Vår önskan att tillhöra gruppen är så djupt rotad

Efter några månader fick cheferna reda på det i alla fall. De flesta bemötte det, om alls, dåligt. Utom en, som trodde henne. Han bad henne följa med hem till Sverige för att hålla en föreläsning om sina erfarenheter för alla chefer som var på väg till Kosovo.

– Att hålla en föreläsning var egentligen helt otänkbart för mig, jag var helt nedbruten av vad jag varit utsatt för och nu skulle jag prata om det värsta som någonsin hänt mig. Samtidigt kände jag att det var läkande och viktigt.

Föreläsningen följdes av fler, Emilia Åhfelt utbildade sig inom arbetsmiljöfrågor och gav ut en bok om mobbning och sexuella trakasserier, ”Var inte en sådan fitta”. Hon ger föreläsningar om mobbning på arbetsplatser, i höst föreläser hon bland annat för kommunanställda i Malmö.

– Det är ett stort samhällsproblem. Man räknar med att en av tio personer på en arbetsplats blir utsatt för mobbning, av kollegor eller chef.

För att det ska räknas som mobbning ska det vara återkommande över tid. Exempel på mobbning är att en person systematiskt aldrig blir medbjuden, att det blir tyst i rummet så fort personen kommer och att arbetsuppgifter tas över när de nästan är klara för att någon annan ska kunna ta åt sig äran.

Emilia Åhfelt menar att mobbning på arbetsplatser är ett ökande problem. Något som hon tror beror på att arbetslivet blir hårdare.

– Det är en ständig jakt efter pengar och vinst, vilket gör människor mer stressade och det är lätt att projicera sin stress i att hitta en syndabock. När det är så stressigt har man varken tid eller lust tid att hjälpas åt utan alla kör sitt eget race.

Hon fortsätter:

– Det här kostar samhället enormt i sjukskrivningar. 10 000 – 30 000 personer blir sjukskrivna varje år på grund av detta, 100-300 begår självmord. Det här kostar även företag som har kulturer som inte tar itu med mobbning, de får dåligt rykte och har svårt att rekrytera.

Publicerad 22 September 2019 00:00