Mirijam Geyerhofer har skrivit en bok som hon önskade fanns när hon mådde som sämst.

Mirijam Geyerhofer har skrivit en bok som hon önskade fanns när hon mådde som sämst. Foto: Anna Hållams

Hon föll ihop av sömnbrist efter andra barnet: "Var som en ledsen zombie i tre år"

Har nu skrivit en sömnbok för föräldrar

MALMÖ.

En dag föll Mirijam Geyerhofer ihop hemma på köksgolvet. Det blev en ambulansfärd till akuten med misstänkt stroke. Men det visade sig att hon led av sömnbrist, efter att knappt ha sovit sedan dottern föddes. Nu har Mirijam Geyerhofer skrivit en bok hon önskade fanns när hon mådde som sämst.

Mirijam Geyerhofer fick två barn tätt efter varandra. Det första barnet sov tidigt hela nätter i egen säng, men så blev det inte med det andra barnet.

– Hon sov väldigt dåligt i 2,5 år. Hon var otroligt orolig, hade nattskräck, mardrömmar och vaknade konstant, hela, hela tiden, säger hon.

När dottern var 1,5 år gammal ramlade Mirijam Geyerhofer ihop när hon jobbade hemma. Hon åkte in med ambulans med misstänkt stroke.

– Jag hade haft känningar i ett halvår, med stickningar, domningar, det kändes som om det rann kallt vatten längs ryggen. Men jag hade inte orkat ringa vårdcentralen för att jag var så trött hela tiden.

När det visade sig att det inte var en stroke blev Mirijam Geyerhofer orolig över att det kunde vara en hjärntumör. Hon utreddes även för MS.

– Tills slut kom de fram till att jag helt enkelt var trött. Jag trodde inte att man kunde må så här dåligt av att vara trött, det kändes som om jag skulle dö.

Först när hennes dotter var 2,5 år började hon sova ordentligt. Efter ytterligare ett halvår kunde Mirijam Geyerhofer själv sova ordentligt och hon började känna igen sig själv.

– Innan hade jag varit ledsen, trött, deprimerad, lättirriterad och hade inget närminne. Jag blev jätteglad när jag blev som tidigare igen, samtidigt blev jag jättesorgsen för att jag varit som en ledsen zombie i tre år.

Hon upptäckte att det inte fanns några böcker om den här sortens sömnbrist där man blir väckt av någon annan hela tiden.

– Jag är journalist i grunden och tänkte att då fyller jag den här luckan. Jag har skrivit en bok som jag själv hade behövt. Om jag hade haft den är jag övertygad om att jag inte behövt må så dåligt som jag gjorde.

Hennes bok ”Lite trött bara, annars bra” handlar dels om sömn och vad händer i kroppen och hjärnan om man inte sover, dels råd och tips från experter och andra föräldrar som berättar.

– Boken ska vara som en snäll kompis som hjälper en, utan en massa pekpinnar. Man ska inte försöka härda ut och tänka att snart blir det bättre utan istället inse att man behöver sova nu. Man får försöka skapa avlastning och be om hjälp i den mån man kan.

Orsaker till att barnet sover dåligt är många, menar hon.

– Men grundproblemet är att ett barns sömnmönster ser helt annorlunda ut än en vuxens. Man går genom fyra olika sömnstadier, som bildar en cykel. Barns cykler är snabbare och de är uppe i sin ytliga drömsömn fyra gånger så ofta som vuxna. Vissa barn blir hjälpta av att ligga nära sina föräldrar för att somna om, medan andra barn blir störda av det. Alla barn fungerar olika, så det finns inget enhetligt svar.

Publicerad 18 September 2019 08:51