Saneringsfirman har nekats tillträde till lägenheten. Detta trots att besöken bokats in i förväg. Bilderna föreställer inte den aktuella bostaden.

Saneringsfirman har nekats tillträde till lägenheten. Detta trots att besöken bokats in i förväg. Bilderna föreställer inte den aktuella bostaden. Foto: Anticimex/Pressbild

Hyresgäst vräks efter extremt vägglusangrepp

Uppges ha vägrat släppa in saneringsfirma

MALMÖ. En hyresgäst i Malmö vräks från sin lägenhet på grund av ett omfattande vägglusangrepp. Det rapporterar Sydsvenskan.

Enligt regelverket är en hyresgäst som drabbas av skadedjur skyldig att anmäla detta till hyresvärden, som i de flesta fall också står för saneringskostnaden.

I det aktuella fallet uppger kommunala MKB att saneringsfirman gång efter gång nekats tillträde till lägenheten. Detta trots att besöken bokats in i förväg.

Till slut tröttnade hyresvärden och tog ärendet till hyresnämnden. Där presenterades bland annat film - och bildmaterial från bostaden.

Nu har hyresnämnden beslutat att hyresgästen ska förlora sin lägenhet med omedelbar verkan. Hyresgästen, som bott i lägenheten i 20 år, närvarade inte själv vid förhandlingarna men kan fortfarande överklaga beslutet till hovrätten.

– Det är mycket ovanligt att det behöver gå så här långt. Det brukar alltid finnas ett gemensamt intresse att hitta en lösning. Men skulle det uppstå ett liknande ärende så vet vi nu att det går att driva i hyresnämnden, säger Lars-Gunnar Larsson, juridisk samordnare på MKB, till Sydsvenskan.

I flera år har saneringarna av vägglöss ökat i hela landet. Men i våras visade en kartläggning från Anticimex att trenden var bruten. Ökad medvetenhet och förebyggande åtgärder tros vara två viktiga faktorer.

Publicerad 17 September 2019 14:13