Oscar Liljeberg, Elliot Rosander och Melvin Welther är beredda att kämpa lite extra för att få in pengar till Barndiabetesfonden.

Oscar Liljeberg, Elliot Rosander och Melvin Welther är beredda att kämpa lite extra för att få in pengar till Barndiabetesfonden. Foto: Åse-Marie Nilsson

Hannes fick diabetes – då slöt lagkamraterna upp: "Nu blir det ännu viktigare att göra mål"

Samlar in pengar med hjälp av antal gjorda mål

MALMÖ.

Kort efter att Hannes Rosander började spela innebandy fick han diabetes. Nu samlar hans lag in pengar till Barndiabetesfonden med hjälp av antal gjorda mål. "Vi kämpar alltid för att göra mål, men det blir ännu mer nu för nu blir det ännu viktigare”, säger 13-årige Melvin Welther.

I höst börjar innebandylaget Malmö FBC P06 sin insamlingen till Barndiabetesfonden.

– Jag blev väldigt rörd när jag fick höra att laget skulle göra det. Det är viktigt att Barndiabetsfonden får pengar till sin forskning. Över 900 barn och unga drabbas av typ 1 diabetes varje år, säger Pernilla Rosander.

Hon är mamma till Hannes Rosander, som har spelat i laget i många år. En kort tid efter att han börjat i laget för sex år sedan blev han diagnosticerad med typ 1 diabetes.

– De i laget har varit med under hela resan. Det är en ständig jakt på stabilt blodsocker. Om det är för lågt kan Hannes inte spela utan får stå över, säger Pernilla Rosander.

Det var Marcus Lundh Welther, tränare för laget, som fick idén.

– Vi ville samla in pengar, dels för laget, dels för en god sak. Det föll sig naturligt att det blev Barndiabetesfonden eftersom vi har Hannes i laget.

De siktar på att göra många mål i höst.

De siktar på att göra många mål i höst. Foto: Åse-Marie Nilsson

Tanken är att privatpersoner kan välja att satsa en, tre eller fem kronor för varje mål laget gör i seriespelet. För företag är det tio, 15 eller 20 kronor per mål.

– Vi har satt ett maxtak på 200 mål, eftersom det var ungefär så många mål som vi gjorde totalt i seriespelet förra året. Det betyder att den som lägger tre kronor som mest stöttar med 600 kronor.

Laget ska också ge sig ut och samla pant i Husie, en gång i höst och en gång i vår. Hälften av de insamlade pengarna går till Barndiabetesfonden, hälften ska användas till laget.

– Mycket kostar, som turneringar, och vi vill ju att alla ska kunna vara med, pengar ska inte vara ett hinder, säger Marcus Lundh Welther.

Killarna i laget gillar initiativet.

–Jag tror att man kommer att känna sig stolt när man gör ett mål och vet att det innebär pengar till Barndiabetesfonden, säger Oscar Liljeberg.

– Vi gör inte bara det här för Hannes utan för alla som har den här sjukdomen, säger Elliot Rosander, lillebror till Hannes.

Fakta typ 1 barndiabetes

Barn som diagnosticeras före tio års ålder förlorar i genomsnitt 14–18 levnadsår

Sverige har den näst högsta frekvensen av insjuknade barn per år i världen: 900

Det är en autoimmun sjukdom som orsakas av att det egna immunförsvaret slår ut kroppens förmåga att producera insulin. Den har inget samband med levnadsvanor.

Källa: Barndiabetesfonden

Publicerad 14 September 2019 00:00