Mikael Samuelson hemma på Ribersborg. Några minuters promenad söderut och han är i Limhamn, där han ska uppträda.

Mikael Samuelson hemma på Ribersborg. Några minuters promenad söderut och han är i Limhamn, där han ska uppträda. "Det blir allt fler jobb i Skåne, vilket är skönt. Jag är trött på att man hela tiden måste ta sig till Stockholm", säger han. Foto: Monika Franzon

Före detta fantom får nära till jobbet

Mikael Samuelson sjunder storband i Limhamn

LIMHAMN.

Sångaren Mikael Samuelson uppträder med Z Big Band i Limhamn. ”Det blir kända låtar med storbandsarrangemang, och jag sjunger på svenska. Vi gör något eget av det, annars blir det bara som att köra covers”, säger han.

Av
Markus Celander

Mikael Samuelson slog igenom för en bredare publik för 30 år sedan som den där musikalfantomen som härjade på operan. Nu är han 68 år och har fortfarande almanackan fulltecknad med framträdanden över hela Sverige.

– Men det har blivit allt mer jobb i Skåne, vilket är kul, eftersom jag bor i Malmö sedan sju år, säger han.

Han och hustrun Monika bor vid Ribersborg, nära havet. Men när de träffades bodde hon i Stockholm och han i Bohus län.

– Ett väldigt pendlande fram och tillbaka. Jag föreslog att vi bosatte oss i Malmö.

Varför?

– Jag hade jobbat en del i Malmö, och det var särskilt ett minne som fastnat. Jag hade uppträtt i det gamla konserthuset, bland annat sjöng jag en Öster Warnerbring-låt, ”Det var en lördagsafton”. Jag bodde i en gästlägenhet nära havet, i samma område som vi bor i nu, och precis som i låten cyklade jag gärna längs havet när jag var ledig, och då kom jag alltid att tänka på den sångtexten, om freden, slutet på den tyska ockupationen, och hur ljusen tändes i Köpenhamn på andra sidan Sundet.

– Här trivs jag, här kan jag bo, tänkte jag. Och vi trivs mycket bra här. Malmö har blivit en fascinerande stad, och vi åker regelbundet över till Köpenhamn.

Förutom musikaler förknippas Mikael Samuelson med opera och visor. Men det har även blivit en del storband, berättar han.

– Bland annat med Anders Berglund. Men så lärde jag känna Roger Berg här nere, han har dels sitt eget storband, men har nu även hand om Z Big Band. Jag har gjort några framträdanden med Z Big Band tidigare i privata sammanhang. Men i Limhamns Folkets hus blir det första gången vi gör en hel konsert ihop.

De kommer att bjuda på standards och modernare musik i storbandsarrangemang. Och Mikael Samuelson ska sjunga på svenska – en del av texterna har han själv översatt.

– Jag tycker att publiken ska fatta direkt vad jag sjunger om.

Han får nära till konserten på Folkets hus – han bor precis på gränsen mellan Malmö och Limhamn.

– Skönt. Som jag sa blir det allt fler jobb i Skåne. Annars finns de flesta musikerna i Stockholmstrakten. Ett jäkla resande för mig fram och tillbaka. För de kommer ju inte ned hit, utan jag ska tvunget dit. Men det måste ju vara lika långt för dem till Malmö som det är för mig till Stockhom. Eller hur? Det var samma sak när jag bodde i Bohus län, pendlandet till Stockholm. Hopplöst.

Picknick-konsert med Mikael Samuelson och Z Big Band på Limhamns Folkets hus äger rum lördagen den 2 november klockan 19.30. För mer info, kolla Z Big Bands hemsida.

Publicerad 13 September 2019 11:43