Janne Grönholm (MP).

Janne Grönholm (MP). Foto: Miljöpartiet

Vill att kommunen öppnar akutboenden för hemlösa barn – för att slippa ockerhyror

Akutboenden kostade skattebetalarna 161 miljoner kronor förra året

MALMÖ.

Miljöpartiet föreslår att Malmö stad öppnar akutboende i egen regi för stadens hemlösa barn. Det skulle höja kvaliteten och få bort ockerhyror.

– I vår stad finns 1 300 hemlösa barn som riskerar att få växa upp på undermåliga akutboenden. Under våren 2019 började socialtjänsten i Malmö att tillämpa en ny praxis. Strukturellt hemlösa barn erbjuds inte längre långsiktiga lösningar. Familjerna fastnar istället på dyra akutboenden som ofta ligger långt från barnens skola., säger Janne Grönholm (MP), ledamot i arbetsmarknads- och socialnämnden, i ett pressmeddelande.

I ett nämndsinitiativ till arbetsmarknads- och socialnämnden vill partiet att Malmö stad ska öppna kommunala boenden för att höja kvaliteten och få bort ockerhyror.

– Kvaliteten på boendena är många gånger fruktansvärt låg och kostnaden hög. Företag i fastighetsbranschen drar in mångmiljonbelopp på hemlösa människors utsatthet, säger Janne Grönholm.

Enligt Hem och Hyra kan hyran för en trerumslägenhet kan stiga från 7 500 kronor till 45 000 kronor när Malmö stad löser situationen för hemlösa. Något som betalas av skattebetalarna. Slutnotan när kommunen köper akutboende på hotell, vandrarhem och i lägenheter slutade på 161 miljoner kronor förra året.

Med kommunala boenden går det också att säkerställa att boendena är barnanpassade, menar Miljöpartiet i Malmö..

– Pengarna som sparas vill vi använda till att förstärka de förebyggande insatserna. På akutboendena ska Malmö stad erbjuda ändamålsenliga stödfunktioner, som läxhjälp för barn och stöd och råd till de bostadssökande föräldrarna, säger Janne Grönholm.

Publicerad 12 September 2019 09:49