Agility började som uppvisning i England men blev snart en populär tävlingsform. Den kom till Sverige 1985 och fick officiella tävlingar 1987.

Agility började som uppvisning i England men blev snart en populär tävlingsform. Den kom till Sverige 1985 och fick officiella tävlingar 1987. Foto: Olivia Jönsson

Premiär för stor agility-cup i Limhamn

Brohoppet bjuder på en tvådagarsfest för hundälskare

LIMHAMN.

Det utlovas fartfest när agilityhundar intar Limhamn för att göra upp i premiären för nya tävlingen Brohoppet. "Vi räknar med att hinna med cirka 850 starter under de två tävlingsdagarna", säger Else-Marie Lundin, vice ordförande i arrangerande Malmö Brukshundklubb.

Av
Markus Celander

Malmö Brukshundklubb har arrangerat många agilitytävlingar genom åren. Nu introducerar de för första gången en i cup-form, det vill säga en utslagningstävling – Brohoppet.

I agility gäller det att utan fel eller vägringar ta sig igenom en avancerad hinderbana på kortast tid, berättar Else-Marie Lundin.

– Det är en uppvisning i härligt samarbete mellan förare och hund när det är full fart mellan slalompinnar, på gungbrädor, genom tunnlar och över hinder. Agility är en hundsport som är lika rolig för alla – hundar, förare och åskådare.

I Sverige tävlar hundarna i olika klasser utifrån storlek, och klasserna delas in i hopp- och agilityklass. I agilityklass kan alla hinder vara med men i hoppklass saknas balanshinder, som till exempel vippbräda och balansbom, förklarar Else-Marie Lundin.

– Gemensamt för både hopp- och agilityklass är hopphinder, mur, däck, långhopp, slalom, tunnel och platt tunnel. Det finns också tre olika svårighetsnivåer.

Brohoppet pågår klockan 8–18 båda dagarna, den 28 och 29 september på Malmö Brukshundklubb.

Publicerad 12 September 2019 08:17