Att ha för höga blodsockervärden innebär i längden ökad risk för hjärt- kärlsjukdomar. Ett litet blodprov visar hur värdet ligger.

Att ha för höga blodsockervärden innebär i längden ökad risk för hjärt- kärlsjukdomar. Ett litet blodprov visar hur värdet ligger. Foto: Pressbild

Kolla om du har växande folksjukdom

Testa ditt blodsocker gratis på Emporia

HYLLIE.

Typ 2-diabetes blir allt vanligare, även bland yngre. Många vet inte om att de har sjukdomen. För den som undrar över sina värden erbjuds nu gratis blodsockertest.

Av
Markus Celander

Det är insamlingsstiftelsen Diabetes Wellness Sverige som arrangerar gratis blodsockertester över hela landet. Stiftelsens syfte är att sprida information och samla in pengar till forskning om typ 1- och typ 2-diabetes.

– Typ 2-diabetes ökar. Av dem som testar sig på våra gratiskontroller sänder vi i snitt tio procent vidare till vårdcentral, säger Ann Fogelberg, kommunikatör på Diabetes Wellness Sverige.

Runt en halv miljon svenskar har någon form av diabetes, och det uppskattas att cirka 150 000 svenskar har typ 2-diabetes utan att vara medvetna om det. Symptom på typ 2-diabetes är trötthet, både fysisk och psykisk samt att man ofta är törstig och kissar ofta.

– Genom att ha koll på sitt blodsockervärde kan man minska risken att få typ 2-diabetes. Om man ligger i riskzonen kan man bli symptomfri genom att ändra sin livsstil gällande kost, motion, sömn och stress, som kan vara saker som påverkar hälsan, säger Ann Fogelberg.

Den som fått diagnosen typ 2-diabetes brukar dock även behöva medicin och, eller, extra insulin.

Gratis blodsockertest äger rum på Emporia på tisdag den 17 september klockan 11–16. Sjuksköterska finns på plats. Platsen är vid huvudentrén mot Hyllie boulevard. Det är dock viktigt att den som testar sig inte ätit eller druckit något, utom vatten, en timme före mätning.

Publicerad 12 September 2019 12:51