Birk Andersson.

Birk Andersson. Foto: Arkiv/Markus Celander

Haikuns förkämpe avslutar sin trilogi

Birk Andersson ger "Haiku år folket"

LIMHAMN.

Limhamnsbon Birk Andersson släpper nu sin tredje haiku-samling, "Haiku åt folket". "Får se om det blir fler i framtiden", säger han.

Av
Markus Celander

En haiku-bok om året blev det. 2017 kom "Anarko haiku", i fjol kom "Mörk Grön Haiku" och nu släpps alltså "Haiku åt folket".

– När jag började skriva var det inte bestämt att det skulle bli en trilogi. Det bara blev så, säger Birk Andersson.

Han är engagerad i natur- och klimatfrågan, pluggar klimatstrategi och sitter i styrelsen i Save the Orangutan Sverige. Något som ger avtryck i hans haiku.

Den första boken kan beskrivas som en introduktion till hans anarkistiska haiku, den andra hade fokus på klimatfrågan, och i den avslutande delen tar han även upp politik, arbete och olika samhällsproblem. Exempel: "slipade argument–blir trubbiga verktyg–mot populister".

Varför just haiku?

– Den är kort och koncis, men det går ändå att få med en hel berättelse ibland. Och jag gillar ord med dubbla betydelser, och ordvitsar – att skriva ironiskt om viktiga ämnen, och med en punchline i slutet.

På tal om ord med dubbla betydelser nämner Birk Andersson att han inom kort ska ha releasefest för sin bok i samband med Naturskyddsföreningens event "Fixa grejen". Efter att han läst ur sin bok blir det en form av workshop i att återanvända ord till haiku.

Miljötänket handlar ju bland annat om återanvändning och varför då inte återanvända ord, är det så ni menar?

– Ja. Som örngott. Det är ju det du har runt kudden. Men det kan även vara ett kadaver som en örn tycker smakar gott. Örngott.

Blir det fler böcker?

– Jag får se.

Haiku då?

– Ja, det är den genre som passar mig bäst.

Haiku är en japansk kortdikt uppbyggd enligt en särskild versform.

Birk Anderssons releasefest för sin bok "Haiku åt folket" äger rum på Poeten på Hörnet i Malmö den 1 oktober klocker 18.

Publicerad 11 September 2019 09:59