OBS: Bilden är tagen i ett annat sammanhang.

OBS: Bilden är tagen i ett annat sammanhang. Foto: Godlikeart/Adobe Stock

Försökte stjäla cigaretter – blev misshandlad med basebollträ

Butiksägare döms till nio månaders fängelse

MALMÖ. När mannen försökte stjäla några paket cigaretter blev han nedbrottad och misshandlad med ett basebollträ. Butiksägaren döms nu till nio månaders fängelse för grov misshandel.

Det var i april 2017 som mannen gick in i en butik i Södra Innerstaden. Han tog några paket cigaretter som han inte tänkte betala för. I samma ögonblick gick butiksägaren till attack.

”En man kom fram till honom, brottade ner honom på marken och började att slå honom med ett basebollträ”, står det att läsa i domen.

Mannen träffades av minst sju slag på benen och ryggen. Han fick även ta emot flera knytnävsslag. Misshandeln pågick enligt mannen i cirka 15 minuter.

Butiksägaren uppger att han kände sig hotad eftersom mannen hade en kniv. Han förnekar även att han använt våld och menar att det var en kund som utdelade slagen med basebollträet.

Tingsrätten tror dock inte på ägarens berättelse och hänvisar bland annat till en filmsekvens som visar delar av misshandeln.

Ägaren, en man i 50-årsåldern, döms för grov misshandel. Straffvärdet för gärningen motsvarar egentligen ett års fängelse, men eftersom det har gått ovanligt lång tid sedan brottet begicks drar domstolen av tre månader på straffet.

Mannen ska även betala 21 800 kronor i skadestånd.

Den misshandlade mannen som försökte stjäla cigarettpaketen slapp rättsliga påföljder. En förklaring kan vara att tillgreppet rubricerats som försök till ringa stöld, vilket inte är straffbart i Sverige.

Publicerad 11 September 2019 13:36