Bilden är ett montage.

Bilden är ett montage. Foto: Malmö Stad

Klart: Zlatan kommer till invigningen av sin egen staty i Malmö

"Det var här allt startade och det är här jag har mitt hjärta"

MALMÖ. Turerna har varit många kring var skulpturen av Zlatan Ibrahimovic ska stå. Nu står det dock klart att Malmösonens avbild placeras vid Stadiontorget. Invigningen är den 8 oktober och stjärnanfallaren kommer själv att närvara.

Planerna på en staty avslöjades i samband med Fotbollsgalan 2016. Inledningsvis var det tänkt att den flera ton tunga statyn skulle stå utanför Friends arena i Stockholm. Beskedet fick många AIK-supportrar att protestera eftersom man länge kämpat för en staty över klubbens grundare utanför hemmaarenan i Solna.

När statyn skulle avtäckas i samband med Fotbollsgalan 2017 visade det sig att marken utanför Friends arena inte höll för den 7,5 ton tunga pjäsen.

I maj 2018 meddelades att statyn donerats av Svenska fotbollsförbundet till Malmö stad. Och nu står det alltså klart att statyn placeras på torget mellan gamla och nya stadion i Malmö.

– Genom placeringen tycker jag att Zlatan har hittat hem. Statyn kommer för evigt att vara en enda stor manifestation till Sveriges största och en av världens allra bästa fotbollsspelare genom tiderna. Jag är väldigt glad över att vi snart är i mål, säger Håkan Sjöstrand, generalsekreterare för Svenska Fotbollförbundet, i ett pressmeddelande.

Zlatan själv kommer att närvara vid invigningen den 8 oktober och är mycket nöjd med valet av plats.

– Jag är väldigt glad över att min staty kommer att stå i Malmö. Det var min önskan från allra första början. Det var här allt startade och det är här jag har mitt hjärta. Jag ser fram emot att få komma till Malmö och vara med vid invigningen, säger Ibrahimovic.

Skulpturen är skapad av Peter Linde. Kostnaden för uppförandet, som Svenska fotbollsförbundet står för, beräknas till 550 000 kronor. Därtill kommert en årlig driftskostnad på 15 000 kronor per år som Malmö stad finansierar.

– Zlatan Ibrahimovic har satt Malmö på kartan för många människor över hela världen. Med placeringen av Peter Lindes skulptur av Zlatan på Stadiontorget vill Malmö stad hylla de idrottsliga prestationer han gjort här och på många håll i världen, säger Katrin Stjernfeldt Jammeh (S), kommunstyrelsens ordförande.

Här placeras skulpturen.

Här placeras skulpturen. Foto: Malmö stad

Publicerad 09 September 2019 00:00