Vintage är inget nytt för Ann-Marie Lindstedt och Ingemar Albertsson, vare sig det gäller guideböcker, kläder eller möbler.

Vintage är inget nytt för Ann-Marie Lindstedt och Ingemar Albertsson, vare sig det gäller guideböcker, kläder eller möbler. Foto: Privat

Åker tåg med antika guideböcker: "Har gett helt ny reslust"

Kan man följa en guidebok från 1929?

MALMÖ.

Kan man följa en guidebok från 1929 när man reser i dag? Ja, det går alldeles utmärkt, menar Ingemar Albertsson och Anne-Marie Lindstedt. Vintage är inget nytt för dem, vare sig det gäller guideböcker eller kläder.

– Att läsa gamla guideböcker fördjupar reseupplevelsen, jag har fått en helt ny reslust, säger Ingemar Albertsson.

I våras hittade han av en slump Ellen Rydelius ”Holland och Belgien på 3 x 8 dagar” från 1937 på ett antikvariat.

– Hon är Sveriges urmoder till reseböcker, hon var den första som skrev guider och hon skrev många. Hon var mamma till Ria Wägner och några guideböcker skrev de tillsammans.

När han och hustrun, Anne-Marie Lindstedt, lite senare reste till Holland och Belgien använde de boken.

– Vi tänkte båda wow, vilka skildringar. I och med att det inte finns så många bilder i böckerna blir det målande berättelser i stället. Det är väldigt spännande och man lär sig så ohyggligt mycket mer än av dagens guideböcker, där det oftast bara finns en bild och en kort text. Man tror ju att en 90 år-gammal bok inte ska vara något att åka efter i dag, men alla slott, kyrkor, paradgator och faktiskt en hel del bra hotell och restauranger finns kvar.

På äventyr i Köpenhamn.

På äventyr i Köpenhamn. Foto: Privat

I somras blev det en tågresa till Frankrike, också efter gamla guideböcker.

– Ellen Rydelius reseskildring handlade om en annan del av Riverian så vi fick komplettera med en Guide Michelin från 1937. Vi använde oss också av en guidebok från 1960-talet av Sigge Hommerberg. Han är mer av en babbelgubbe, inte lika noggrann som Ellen, men kul ändå.

De lade ut bilderna från tågresorna på sociala media och det upptäcktes av redaktören till ”Tågsemester”, Eva Wrede. Hon ville att paret skulle författa ett kapitel om Köpenhamn i den kommande boken ”Tågsemester i Norden”. De har precis avslutat sju dagar i Köpenhamn, där en av deras ciceroner har varit Märta Karlgren och hennes ”Köpenhamn och omgivningar på 8 dagar” från 1929.

– På en vecka upptäckte jag en helt ny stad tack vare boken. Vi har slitit ut den fullständigt, säger Ingemar Albertsson.

Intresset för gamla saker i god kvalitet genomsyrar även parets hem.

Intresset för gamla saker i god kvalitet genomsyrar även parets hem. Foto: Åse-Marie Nilsson

Men vintage är inget nytt för Ingemar Albertsson. För snart nio år sedan föddes Vintagemannen.

– Den 4 februari 2011 gick jag in på en second hand-butik på Sibyllegatan i Stockholm. Jag gick in som en reklambyråman, svartklädd, med lite skäggstubb och halvlångt hår och kom ut som en vintageman iklädd en rock, halsduk och hatt. Jag betalade 800 kronor för allt, mindre än vad mina vad mina jeans kostat.

Med andra ord utmärkt kvalitet till en billig peng. Så han fortsatte att botanisera i secondhandbutiker, samtidigt som han gick ned 18 kilo på ett halvår.

– Människor förr var smalare och numera har jag väldigt många vintageplagg, så det betyder att jag inte får gå upp i vikt. Hållbarhet kombinerat med lust och fåfänga. Lust är också vad våra tågresor handlar om.

När Lokaltidningen besöker honom i funkishemmet, inrett med tidsenliga möbler, består dagens klädsel bland annat linnebyxor från 1890 och en blå konvalescentkavaj från ett engelskt militärsjukhus anno 1941. Han blir ibland igenkänd i Stockholm, där de bor halva tiden, som Vintagemannen.

– Men här i Malmö tror folk ofta att jag är Mikael Wiehe.

Ingemar Albertsson med Märta Karlgrenbs bok, så välanvänd att den behövts kläs.

Ingemar Albertsson med Märta Karlgrenbs bok, så välanvänd att den behövts kläs. Foto: Åse-Marie Nilsson

Vart åker ni nästa gång?

– Till Hong Kong, där Anne-Maries son bor. Det blir bland annat med Transsibiriska. Sedan får vi se hur vi kommer hem.

Publicerad 08 September 2019 00:00