I skjutsalarna skjuter eleverna med riktiga tjänstevapen, men med mer miljövänlig ammunition.– Det är min kollega Johan på bilderna.Han ville göra det så autentiskt som möjligt, säger Linda Bondesson.

I skjutsalarna skjuter eleverna med riktiga tjänstevapen, men med mer miljövänlig ammunition.– Det är min kollega Johan på bilderna.Han ville göra det så autentiskt som möjligt, säger Linda Bondesson. Foto: Åse-Marie Nilsson

Polisutbildningens nya lokaler invigda

MALMÖ. Arrester, övningslägenheter, skjutbanor och sal för brottsplatsundersökning. Det är något av vad som finns i de nya lokalerna för polisutbildningen, som invigdes under fredagen

– Vi hade vår första lektion, en fyslektion, här i går. Det är jättekul att vi får egna lokaler, att allt är samlat på ett ställe, säger en elev som är inne på sin andra termin på polisutbildningen och vill vara anonym.

Mikael Damberg och Anders Thornberg var på plats.

Mikael Damberg och Anders Thornberg var på plats. Foto: Åse- Marie NIlsson

Polisutbildningen i Malmö har varit igång sedan januari och nu flyttar man in i egna lokaler, på 9 000 kvadratmeter, på Östra Varvsgatan. Det innebär att de 96 eleverna som började förra terminen och de 144 som nyss startat sin 2,5 år långa polisutbildning nu får möjlighet att praktiskt tillämpa det som de har lärt sig i teorin. I de nya lokalerna finns nämligen olika övningslokaler, som lägenheter och arrester, något som saknades tidigare.

– Nu kan vi öva på det som vi gått genom praktiskt. Det är viktigt att studenterna får träna på att göra ingripanden och bedömningar i miljöer som liknar de som de kan ställas inför senare, säger Caroline Mellberg, föreståndare för utbildningen.

En av fys-salarna.

En av fys-salarna. Foto: Åse-Marie Nilsson

Miljöerna är så verklighetstrogna som möjligt. Med vissa undantag.

– Här är det handtag på insidan av dörren, det är det inte i den riktiga arresten. Inte heller kan man reglera ljuset inifrån en riktig arrest, säger Linda Bondesson.

En lapp vid övningsarresterna med de lagar som gäller vid ett frihetsberövande.

En lapp vid övningsarresterna med de lagar som gäller vid ett frihetsberövande. Foto: Åse-Marie Nilsson

Hon har arbetat som polis i 30 år och är numera lärare på utbildningen. Under utbildningen får de blivande poliserna bland annat lära sig konflikthantering, något som också genomsyrar fys-lektionerna, berättar hon.

– Det är mycket skådespel där ute, ju tryggare jag är med att jag kan försvara mig, desto mer kan jag visa det med mitt kroppsspråk. Under mina 25 år på gatorna har jag bara fått använda batong en gång.

Anders Thornberg. I bakgrunden Caroline Mellgren, föreståndare för polisutbildningen i Malmö.

Anders Thornberg. I bakgrunden Caroline Mellgren, föreståndare för polisutbildningen i Malmö. Foto: Åse-Marie Nilsson

Många fanns på plats på invigningen av de nya lokalerna, bland andra inrikesminister Mikael Damberg (S) och rikspolischef Anders Thornberg.

– Det här är viktigt för Malmö och Region syd, som är en av de tre största polisområdena. Vi försöker vara där eleverna vill vara, säger Anders Thornberg.

Publicerad 07 September 2019 00:00