Den 1 oktober träder ny lagstiftning om andrahandsuthyrning i kraft. Fotot är taget i ett annat sammanhang,

Den 1 oktober träder ny lagstiftning om andrahandsuthyrning i kraft. Fotot är taget i ett annat sammanhang, Foto: Stock Adobe

Fick betala dubbelt så mycket i hyra – begär 48 000 kronor tillbaka

Nya tuffare regler för andrahandsuthyrning 1 oktober

MALMÖ.

14 000 kronor i månadshyra för en trerummare på 68 kvadratmeter. Det var vad tre vänner fick betala när de hyrde en lägenhet i andra hand. Det är dubbelt så mycket som den förhandlade hyran.

De tre vännerna fick skriva på var sitt kontrakt för trean, som de hyrde i nio månader. De betalade nästan 4 700 kronor i månaden vardera, skriver Hem och hyra. En månadshyra på 14 000 kronor är dubbelt så mycket som förstahandshyresgästen fick betala. De tre vännerna menar att en rimlig hyra för lägenheten, som var möblerad men där det ingick wi fi, vore 8 000 kronor. De har nu vänt sig till hyresnämnden för att få tillbaka överhyran, 48 000 kronor.

Den 1 oktober träder en ny, tuffare lagstiftning i kraft, som bland annat innebär att en hyresgäst kan förlora sitt kontrakt direkt om hen har tagit ut en för hög andrahandshyra.

Om man har ut i andra hand har man normalt rätt att ta ut samma hyra som själv betalar. Om lägenheten hyrs ut möblerad har man rätt att göra ett påslag på hyran motsvarande 5– 15 procent. Den som hyr ut sin hyreslägenhet i andra hand har normalt rätt att ta ut samma hyra som han eller hon själv betalar. För bostadsrätter gäller andra regler.

Vid uthyrning av bostadsrätter gäller andra regler.

Publicerad 06 September 2019 00:00