Föräldrar slår larm: Barnen rymmer från förskolan

Kräver högre staket

MALMÖ. Vårdnadshavare till barn på Ribersborgs förskola i Malmö slår larm. Anledningen är flera fall där barn lyckats klättra över staketet och rymma, rapporterar SVT Nyheter Skåne.

Problemet uppmärksammades redan i april då tre barn klättrade över staketet och försvann. Förskolepersonal hittade barnen i närområdet, men då hade de redan hunnit passera minst en bilväg och en korsning.

– Barnen kan bli påkörda eller bara försvinna, säger pappan till ett av barnen till SVT Nyheter Skåne.

Flera andra föräldrar vittnar om liknande incidenter.

– Min femåring rymde. Och jag har sett barn som klättrar över staketen nästan dagligen. Då måste man ändra de fysiska förutsättningarna, säger en mamma.

Nu har ett 30-tal vårdnadshavare skrivit under en namninsamling där de kräver att utemiljön ses över. Bland annat ställs krav på att staketet runt förskolan ska göras högre.

Dessutom vill föräldrarna att man tar bort träd som står precis i anslutning till staketet och som gör det enklare för barnen att klättra över.

– Jag kan absolut förstå deras frustration. Men jag garanterar att vi sitter inte stilla i båten. Vi har delat in gården i zoner så att några i personalen fokuserar på det pedagogiska medan andra fokuserar på tillsyn, säger utbildningschef Jan-Ola Olsson till SVT Nyheter Skåne.

Någon höjning av staketet verkar dock inte aktuellt i nuläget. Däremot ser kommunen över möjligheterna att ta bort några av träden samt avgränsa gården mer.

Publicerad 06 September 2019 14:30