Futuristen Mats Rimton med gäster arrangerar tre föredrag på Dragörkajen i höst. Bilden till vänster visar den första syntetiska burgaren som tillagades i London 2013.

Futuristen Mats Rimton med gäster arrangerar tre föredrag på Dragörkajen i höst. Bilden till vänster visar den första syntetiska burgaren som tillagades i London 2013. Foto: Mosa Meat/ArkivMarkus Celander

Framtidsguru vill förbereda oss på stamcellsburgare

Mats Rimton med gäst samtalar om framtidens mat

LIMHAMN.

Futuristen från Limhamn, Mats Rimton, återvänder i höst till Dragörkajen för att hålla sina framtidsseminarier Digitalks. Det blir tre föredrag med olika teman, och varje kväll har han en gäst med sig.

Av
Markus Celander

Det är för tredje året som Mats Rimton håller sina Digitalks på Dragörkajen. Höstens program inleds den 12 september och handlar om framtidens mat.

– Min gäst då är framtids- och bioteknikforskaren Lauri Reuter från tankesmedjan Singularity University i USA. De ligger i framkant vad gäller framtidsforskningen och doktor Lauri Reuter är briljant, säger Mats Rimton.

Budskapet från honom och Lauri Reuter är dramatiskt – befolkningsökningen och den växande välbeställda medelklassen i tidigare fattiga länder innebär att dagens matproduktion inte kommer att räcka till.

– De här människorna som får det allt bättre i till exempel Kina och Indien vill så klart också ge sig själva och sina barn bra och rejäl mat. År 2050 räknar forskarna därför med att vi behöver producera 70 procent mer kött än idag, men problemet är att det varken finns plats eller resurser för mer boskap, säger Mats Rimton.

Lägg till det klimatförändringen, som för med sig sämre skördar, tillägger han.

– Även jordbruket måste ställas om. Vi kommer att se lägre volymer jämfört med vad vi varit vana vid. Redan idag ser vi ändrade jordbruksmönster i Europa.

Lösningen är dels andra näringskällor, som insekter, men även olika substitut, och det är det senare som finländaren Lauri Reuter forskar kring – biotekniskt framställt livsmedel. Han är bland annat omtalad för sin uppfinning CellPod – en liten bioreaktor i vilken konsumenten ska kunna odla fram cellvävnader till föda. Redan idag kan han framställa bland annat lingon, björnbär och jordgubbar – det är dock inte tal om de egentliga bären, utan en sylt gjord på celler.

Köttkonsumtionen beskrivs av många som ett stort miljöproblem, men de växtbaserade köttsubstituten blir allt vanligare – och nu har forskare dessutom lyckats odla kött från stamceller i en syntetisk odlingslösning, vilket innebär att inga levande djur behövs i processen (tidigare odlades stamcellerna i nötkreatursblod). Det odlade köttet kräver således inga odlingsarealer då ingen hö behövs, och det blir heller inga växthusgaser i form av metan från djurens matsmältningsprocess.

Ett nederländskt företag planerar att ha detta syntetiska kött ute på marknaden 2021.

Mats Rimton driver sedan 2014 egna företaget Futurement, som utbildar företag och organisationer i att förbereda sig för framtiden. För utvecklingen går snabbt, understryker han.

– Vi måste alla ställa om vår attityd, inte bara företagsledare och politiker, utan även vi alla som privatpersoner. Jag arbetar med att få folk förstå vad som kommer att hända, varför det händer och hur det kommer att hända.

Även om klimatförändringar enligt Mats Rimton kommer att leda till växande turbulenta migrationsströmmar och förändrad matproduktion och -konsumtion är han inte pessimistisk inför framtiden.

– Vi kommer att leva i ett överflöd av teknik och innovationer som ger oss bra möjligheter, och allt fler får tillgång till information – 2010 var två miljarder av jordens befolkning uppkopplade, 2022 räknar man med att den siffran är åtta miljarder.

Framtidsseminariet Digitalks äger rum på Dragörkajen vid tre tillfällen klockan 18.30–20. 25 september: ”Framtidens mat”, gäst bioteknikforskaren Lauri Reuter från Singularity University. 17 oktober: ”Vår globaliserade värld”, gäst Limhamnsbon Åsa Skogström Feldt, chef för Ikeas globala hållbarhetsarbete. 14 november: ”Stenåldersmänniskans framtid”, gäst Jonas Colting, hälso- och livsstilsföresläsare. Biljetter till evenemangen kan endast bokas på Digitalks hemsida.

Publicerad 01 September 2019 07:00