"Vi måste ta tag i detta innan det eskalerar", säger Stefan Andreasson. Foto: Mostphotos.com/Adobe Stock

Slår larm: Ordningsvakter utsatta för livsfara i Folkets park

Flera incidenter med knivbeväpnade personer

MALMÖ. Huvudskyddsombudet slår larm om ordningsvakternas arbetsmiljö i Folkets park i Malmö. Enligt en begäran om hjälp till Arbetsmiljöverket innebär stök och våldsamheter en ”omedelbar fara för liv och hälsa”.

I sin begäran om hjälp nämner huvudskyddsombudet på Avarn Security, Stefan Andreasson, flera incidenter där ordningsvakterna hamnat i underläge mot exempelvis knivbeväpnade personer. Detta samtidigt som förstärkning från polis och andra vaktkollegor tagit alldeles för lång tid.

Enligt Stefan Andreasson är det ingen särskild händelse som ligger till grund för anmälan. Men han anser att något måste göras innan någon blir allvarligt skadad eller får sätta livet till.

– Det har inte direkt blivit värre än förut när det gäller antalet incidenter, utan det handlar snarare om att vi måste ta tag i detta innan det eskalerar. Vi har en problematik i Malmö just nu med allt vad det innebär, och allt som händer på andra platser kan förstås hända även här, säger Stefan Andreasson till nyhetsbyrån Siren.

Nu begär ombudet att antalet ordningsvakter ska utökas från dagens två till fyra från klockan 15 och framåt. Arbetsgivaren bör även säkerställa att all nödvändig skyddsutrustning och kommunikation fungerar.

– Vi delar inte uppfattningen avseende omedelbar fara för liv. Men det vi däremot gör just nu är att ser över bemanningsplanen och instruktionerna för arbetet i parken tillsammans med Malmö stad. Detta för att skapa än mer trygghet i parken och för ordningsvakternas arbetsmiljö, säger Marcus Uggeldahl, säkerhetschef på Avarn Security, till Lokaltidningen.se

Blir det fler ordningsvakter i parken?

– Avseende begäran att utöka antalet ordningsvakter i parken så har vi en dialog med Malmö stad om hur bemanningen för Folkets park ska se ut och det är en dialog som pågår. Men hur bemanningsplanen kommer se ut är inget jag kan kommentera just nu, säger Marcus Uggeldahl.

Världens äldsta folkpark är ett populärt besöksmål, inte minst bland barnfamiljer. Samtidigt finns det problem med både drogförsäljning och personrån i området. I synnerhet kvällstid.

Tidigare i våras lades ett så kallat skyddsombudsstopp gällande ordningsvakternas arbetssituation på närliggande Möllevångsskolan. Detta efter ett stort antal incidenter kopplade till narkotikaförsäljningen på skolans gård. Den gången blev det dock aldrig aktuellt med något stopp då Avarn Security valde att öka bemanningen.

Publicerad 30 August 2019 12:43