Mariam Bagher, har fått lägga sin forskning inom medicinsk vetenskap, på hyllan sedan hon startade Mammaupproret. Gensvaret har varit enormt.

Mariam Bagher, har fått lägga sin forskning inom medicinsk vetenskap, på hyllan sedan hon startade Mammaupproret. Gensvaret har varit enormt. Foto: Privat

Efter mordet: Malmös mammor har fått nog

"Vi ska inte tvingas bort, utan det är de kriminella som ska bort"

MALMÖ.

Mordet på den nyblivna mamman har väckt starka känslor. Nu har stadens mammor fått nog och vill få sina röster hörda. 2 000 personer har på några dagar anslutit sig till Mammaupproret.

– Människor vill ha tillbaka sin älskade stad. De vill inte tvingas bort, utan det är de kriminella som ska bort, säger Mariam Bagher.

Hon är initiativtagare till Facebookgruppen Mammaupproret. Hon startade gruppen drygt ett dygn efter att en nybliven mamma hade skjutits till döds med sin bebis i famnen.

– Jag var så ledsen och frustrerad över det här brutala mordet. Det är så fruktansvärt. Bebisen får växa upp utan sin mamma. Hos föräldrar finns alltid en oro att något ska hända ens barn, men även en oro över att något ska hända en själv- vad händer då?

Mariam Bagher har aldrig gjort något liknande tidigare.

– Jag ville prova och se om det fanns andra mammor som kände likadant.

Och det var det uppenbart. Genomslaget har varit enormt. Drygt två dagar senare har 2 000 personer gått med i Mammaupproret. Namnet till trots är gruppen öppen för alla.

– Det är underbart att så många gått med. Det är ett bevis på att Malmöbor vill ha en förändring. Att vi inte accepterar eller tolererar allt våld och skjutningar.

Förhoppningen är att politikerna ska lyssna och agera.

– Vi vill att politikerna agerar för en gång skull, att det inte bara är tomt prat. Det känns som om politiker och polisen gett upp hoppet. Vi vill ändra rättssystemet och skärpa straffen, kriminella ska vara rädda för att begå brott.

Hon vill även se fler poliser ute på gatan, permanent, och fler kameror. Och inte minst att inflödet av vapen stoppas.

–Varför finns det så mycket vapen? Vapen är till för att döda, punkt slut.

Den 8 september, klockan 11– 13, anordnar gruppen en manifestation på Stortorget. Om tillståndet inte hinner bli klart, hålls manifestationen en vecka senare istället, den 15 september.

– Långsiktiga lösningar, absolut, de behövs, men vi måste också få bukt med våldet och skjutningarna här och nu, säger Mariam Bagher.

Publicerad 29 August 2019 13:49