Polisens kriminaltekniker i arbete innanför avspärrningen på Sergels´väg i Malmö där en kvinna i 30-årsåldern sköts till döds på måndagen.

Polisens kriminaltekniker i arbete innanför avspärrningen på Sergels´väg i Malmö där en kvinna i 30-årsåldern sköts till döds på måndagen. Foto: Ritzau Scanpix/Johan Nilsson

Mordet på småbarnsmamman: Misstänkt medhjälpare tillhör kriminellt gäng

Dömdes för misshandel så snart han var straffmyndig

MALMÖ.

19-åringen som är misstänkt för medhjälp till mord på mamman som sköts på Ribersborg dömdes första gången redan som 15-åring. Nu tillhör han ett av de mest omtalade skånska kriminella gängen. Spädbarnet som förlorade sin mor och pojkvännen som var med lever nu under skyddad identitet.

Kvinnan som mördades har bott i Sverige nästan hela sitt liv. Hon bestämde sig snart för att satsa på en karriär inom sjukvården och kom in på läkarutbildningen på ett av Polens mest exklusiva universitet.

Den senaste tiden har hon ägnat åt att vara med sitt lilla barn och det var när hon var ute och gick med det som mördarna kom fram.

En kontroll med skatteverket visar att barnet och pappan till barnet sedan igår har skyddade personuppgifter. Mannen är tidigare dömd för delaktighet i ett grovt brott.

Kvinnan sköts med flera skott, medan hennes pojkvän inte var nära att träffas överhuvudtaget. Spädbarnet träffades inte heller av någon kula, men fick ett slag i huvudet när mamman tappade det i marken efter skottet.

Polisen misstänker att det finns minst två personer som varit delaktiga i mordet på måndagsförmiddagen den 26 augusti. Mindre än tolv timmar efter mordet anhölls en av dem som enligt polisen är delaktiga. Det är en 19-åring som greps på en ort några mil ifrån Malmö. En stor insatsstyrka slog till och grep mannen.

– Vi har också beslagtagit ett vapen som vi är rätt säkra på är mordvapnet. Jag vill inte kommentera om det hittades i samband med gripandet, säger Mattias Sigfridsson som är en av de poliser som leder utredningen.

På presskonferensen ville inte åklagaren Anna Palmqvist uttala sig mer om den misstänkte än att det är en 19 år gammal man som greps någonstans i Skåne. Hon vill exempelvis inte berätta hans inställning eller vad som gjorde att polisen började granska hans förevaranden.

Enligt en person med insyn i utredningen är 19-åringen trots sin låga ålder mycket känd av polisen sedan tidigare. Sedan han fyllde femton har han förekommit i fyra olika mål i en skånsk tingsrätt och det gäller bland annat misshandel och grovt narkotikabrott. Enligt uppgift har han även tidigare varit misstänkt för brott, men inte dömts eftersom han då inte var straffmyndig. Nu är han knuten till ett mycket omtalat kriminellt nätverk.

I morgon eller senast torsdag morgon måste åklagaren Anna Palmqvist besluta om mannen ska åtalas eller inte.

Publicerad 27 August 2019 19:30