Eleonora somnade in på alla hjärtans dag i år 3,5 år gammal.

Eleonora somnade in på alla hjärtans dag i år 3,5 år gammal. Foto: Privat

Eleonoras minne lever vidare – får ge namn åt nytt pris

"Oerhört stolta och glada"

MALMÖ. Under sitt korta liv hann Eleonora Aldin och hennes föräldrar inspirera många. Nu får hon ge namn åt Malmö stads pris som instiftas för att uppmuntra initiativ som främjar funktionshindrades rätt att leva och uppleva livet precis som alla andra. "Det känns fantastiskt fint att hennes minne kommer leva vidare i ett så positivt sammanhang", säger pappa Rickard Lundqvist.

Lokaltidningen har i flera tidigare artiklar berättat om Eleonora Aldin som föddes med den mycket sällsynta genmutationen KIF1A, vilken gav henne svåra hjärnskador och omfattande funktionsnedsättningar.

Trots att Eleonora varken kunde se eller röra sig och varje dygn fick flera epileptiska anfall fick hennes föräldrar kämpa för dotterns rätt till assistans. Först ett och ett halvt år innan Eleonoras bortgång fick de till slut rätt mot försäkringskassan.

– Vi vet vilken påfrestning det är att leva med funktionsnedsättningar, både för individen och familjen. Vi ser det därför som oerhört positivt att man i Malmö stad vill uppmärksamma de eldsjälar som kämpar för att göra livet lättare för oss och andra i vår situation, säger Eleonoras pappa Rickard Lundqvist.

Initiativet till "Eleonorapriset" har tagits av Malmö stad. Om det klubbas igenom i funktionsstödsnämnden, kommer delas ut på Internationella funktionshinderdagen 3 december.

Vill att hon ska bli ihågkommen

Priset instiftas som ett sätt att hedra ideella eller professionella initiativ inom funktionsstödsområdet som ökat medvetenheten om funktionsnedsättningar och bidragit till ett inkluderande och tillgängligt samhälle för alla.

– Vi blev oerhört stolta och glada när vi fick frågan om de fick namnge priset efter Eleonora. Vi vill att hon ska bli ihågkommen av fler än bara oss. På det här viset kommer hon omtalas i ett positivt sammanhang för en lång tid framöver, säger Rickard Lundqvist.

Trots att familjen fick kämpa för Eleonoras rätt till assistans är familjen idag tacksam för den hjälp de till slut fick.

– Det betydde att vi kunde fokusera på Eleonora och ge henne all den kärlek och omtanke hon behövde. Vi visste att vår tid med henne var begränsad. Tack vare assistansen fick vi tid att njuta. Vi vet att vår kamp har öppnat dörrar som kommer vara till hjälp för andra i framtiden.

Slutgiltigt beslut om att instifta "Eleonorapriset" tas i Funktionsstödsnämnden 26 augusti.

Publicerad 22 August 2019 00:00