De två hakkorsen är nu polisanmälda. Bilden är en genrebild.

De två hakkorsen är nu polisanmälda. Bilden är en genrebild. Foto: MOSTPHOTOS

Nazistattack mot romskt informationscentrum

Två stora hakkors ritade i centrum

MALMÖ.

Det romska informations- och kulturcentret i Malmö har drabbats av en nazistattack. Ett stort hakkors har målats utanför deras lokaler i centrala Malmö.

Två fall av hets mot folkgrupp polisanmäldes igår, efter att stora hakkors upptäckts på allmänna platser. Det ena var uppmålat i korsningen Amiralsgatan – Sankt Knuts torg och där är det oklart vem som var mottagare av budskapet.

– I det andra fallet var det ett hakkors som målades utanför det romska informations- och kulturcentret i Malmö. Där utgår vi från att det var de som var måltavla, säger Nils Norling som är pressinformatör vid polisen i Malmö.

På torsdag spelar Malmö FF match hemma mot det israeliska laget Bnei Yehuda Tel Aviv.

– Vi ser inga kopplingar till den matchen, säger Nils Norling.

Ewa Bertz (L) är kommunalråd för demokrati och mänskliga rättigheter samt Romska rådets ordförande. Hon är bestört efter det inträffade.

– Det är något alldeles fruktansvärt att några människor har ett sådant utbrett hat i sig. Att drivas till ett så grovt och riktat uttryck som ett hakkors blir ett bevis på bristande medmänsklighet och respekt hos avsändaren. Min förhoppning är att Polisen får tag i de som sett till att nazistsymbolen hamnat där. Vi, hela samhället, måste visa att vi står upp för allas lika värde och att denna typ av agerande får konsekvenser, säger hon i en kommnetar.

Publicerad 21 August 2019 16:25