Pavel Coufal är inte rädd för att berätta om även livets motgångar på Instagram.

Pavel Coufal är inte rädd för att berätta om även livets motgångar på Instagram. Foto: Åse-Marie Nilsson

Från uteliggare i skogen till läkare på akuten

"Den bästa lektionen i livet"

MALMÖ.

Med en enorm vilja och stor portion mod tog sig Pavel Coufal från att inte kunna ett ord svenska och sova i skogen till att jobba på akuten.

– De här två åren i Sverige har gjort mig mer ödmjuk och mognare. Jag har ett helt annat perspektiv på livet. Trots att det varit tufft har det varit den bästa lektionen i livet, säger han.

För två år sedan, när Pavel Coufal var klar med sina medicinstudier i Prag, köpte han en bättre begagnad bil och packade ihop sina saker i den. Sedan körde han till Gdansk och tog därifrån färjan till Nynäshamn.

– Det var väldigt spontant. Alla mina vänner flyttade ifrån Prag, jag hade en konflikt med min familj, ja, det var en kombination av saker som gjorde att jag ville flytta.

Att det blev Sverige berodde delvis på en tidigare svensk flickvän, som han besökt här.

–Jag hade varit i England och Irland som medicinstudent, men jag gillar inte deras sjukvård och tycker inte att den fungerar så bra. Sjukvården i Sverige är mycket bättre.

Pavel Coufal anlände några veckor innan en kurs i svenska i Uppsala skulle börja. Lånet han ansökt om hemma i Tjeckien hade ännu inte kommit, så han hade endast 9 000 kronor i fickan. Något han snart förstod inte skulle räcka till både mat och logi.

– Så jag bestämde mig för att bo lite alternativt. I en sovsäck, sidan om bilen i skogen utanför Märsta. Men den sommaren regnade det mycket, jag fick lunginflammation och gick ner cirka 20 kilo. Jag mådde heller så bra psykiskt.

Något han berättat om väldigt öppet på sociala medier.

– Jag ville berätta ärligt för någon. Människor började skriva och följa mig.

Det har han fortsatt med och hans Instagramkonto har nu nästan 100 000 följare.

När kusen i svenska började flyttade han till Uppsala. Språket var nyckeln till att få lärarlegitimation och därmed jobb i Sverige.

–Jag stannade kvar och gick tre kurser på Folkuniversitet för att lära mig svenska så snabbt som möjligt. Jag pluggade hela tiden och hade förbjudit mig själv att prata engelska eller tjeckiska. Jag svarade alltid på svenska, även om jag inte kunde språket så bra Jag jobbade extra på Uppsala nation. Eftersom jag inte hade något personnummer kunde jag inte få lön, men jag fick mat där.

Därefter följde en kurs i svenska för läkare och vårdpersonal i Stockholm. Samtidigt läste han två kurser i svenska på Folkuniversitetet.

– Jag hade fem veckor på mig. Jag pluggade hela dagarna och lyssnade på radio för att lära mig. Första gångerna förstod jag ingenting, men femtonde gången förstod jag lite.

En del av studenterna hade dessutom privatlärare, något han inte hade råd med. Istället letade han reda på en hemlös man att prata svenska med.

– Vi pratade tre timmar om dagen. Jag tog med mig mat till honom och gav honom 50 kronor varje gång. Det var inga intellektuella samtal, utan vi snackade skit.

Pavel Coufal klarade svenskatestet och fick jobb på en vårdcentral i Lidköping.

– Det var underbemannat och jag hade massor med patienter, så jag lärde mig jättemycket. Jag brukade sitta kvar på jobbet, till långt efter midnatt, för att plugga medicin och vårdrutiner. Men jag kände i hjärtat att jobba på vårdcentral inte är för mig, utan så jag sa upp mig utan att ha ett nytt jobb.

Han blev kallad till tre intervjuer, bland annat på akutmottagningen på Skånes universitetssjukhus i Malmö.

–Jag hade aldrig varit i Malmö, men redan när jag steg av bussen kändes det rätt.

Han har nu jobbat på akuten i åtta månader.

– Jag älskar att jobba här. Jag älskar adrenalin och stress och det är aldrig tråkigt. När jag går hem efter en arbetsdag känner jag mig nöjd. Akuten bästa sättet att lära sig om Sverige, även om jag tror att just Malmö är lite speciellt, och man får se allt.

Pavel Coufal lovordar svensk sjukvård.

– Jag tycker att den är jättebra. Man har mer tid för patienterna än i Tjeckien och kan ta de prover man tycker behövs som läkare. I Tjeckien är det en kostnadsfråga, medan jag aldrig blivit ifrågasatt här när jag beställt prover.

Och framtiden då?

– Jag ska snart ha min första semester på tre år, då jag bland annat ska besöka gamla kollegor i Lidköping. Om några år vill jag resa och kanske bo utomlands ett tag.

Publicerad 17 August 2019 08:30