Christer Gunnarsson städar oförtrutligt stadens återvinnningsstationer, ett arbete som aldrig tar slut.

Christer Gunnarsson städar oförtrutligt stadens återvinnningsstationer, ett arbete som aldrig tar slut. Foto: Åse-Marie Nilsson

Christer tar hand om sopsnusket – hittade hästhuvud

Återvinningsstationer används som soptippar

MALMÖ.

Inälvor från får, säckar med använda blöjor och bildäck. Det är exempel på sopor som Christer Gunnarsson dagligen möter när han städar stadens återvinningsstationer. Det äckligaste hittills var när ett hästhuvud trillade ur en säck.

– Jag hade en nyanställd, ung kille med mig som höll på att spy rakt ut. Efter 30 år är jag ganska van, men jag undviker att kolla i säckarna.

Som Lokaltidningen tidigare skrivit om är det stora problem med att sopor dumpas på återvinningsstationer. Så stort att stationer stängs. I maj fanns det 60 återvinningstationer i Malmö, nu några månader senare återstår 55.

Soporna tar Christer Gunnarsson med sig till Sysav, där han själv sorterar det. Bildäck tas dock inte emot av Sysav, utan måste köras till ett annat ställe.– Dessa transporter tar tid och diesel helt i onädan, säger han.

Soporna tar Christer Gunnarsson med sig till Sysav, där han själv sorterar det. Bildäck tas dock inte emot av Sysav, utan måste köras till ett annat ställe.– Dessa transporter tar tid och diesel helt i onädan, säger han. Foto: Åse-Marie Nilsson

– Människor använder vissa återvinningsstationer som en soptipp. Ibland är det så mycket att man måste använda en kranbil för att tömma soporna. Det rör sig om tonvis i veckan: möbler, matavfall, säckar med begagnade blöjor, slaktavfall, inälvor och päls från får, restaurangavfall, glas och sprutor.

En gång hittade han ett hästhuvud i en säck på återvinningsstationen på Dammstorpsvägen. Just den här återvinningstationen är en av de skräpigaste i Malmö, menar han.

– I måndags låg det 500 kilo sopor där, som fick tas bort med en kranbil. I tisdags var det 100 kilo igen och idag, torsdag, 100 kilo till.

Dagens hög med sopor. Kartongförpackningarna har dumpats en halv meter från containern för papp. Matavfallet lockar till sig råttor.

Dagens hög med sopor. Kartongförpackningarna har dumpats en halv meter från containern för papp. Matavfallet lockar till sig råttor. Foto: Åse-Marie Nilsson

Återvinningstationen på Delsjögatan är också en av stadens värsta, enligt honom. Trots att den städas fyra gånger i veckan tornar ständigt ett sopberg upp mellan containrarna. I dagens hög skymtar bland annat ruttnande matavfall och tomma läskkartonger.

– Det är en pizzagubbe som lägger allt avfall här. Jag har jagat honom i 1,5 år, men inte hittat något kassakvitto i säckarna, så jag vet inte vem det är.

Christer Gunnarsson har dock lyckats sätta dit två andra restaurangägare på några andra återvinningstationer i området.

– Där hittade jag kassakvitton, så jag tog kontakt med miljöförvaltningen. Efter det blev det bättre.

När han ser någon slänga sopor säger han till. Något som ibland möts med förvåning.

– De har inte förstått vad som gäller, trots att det står tydligt och klart här på skylten. Men det kan bero på att de inte förstår språket. Därför vore det bra med information även på andra språk.

Christer Gunnarsson river upp säcken för att se om det finns spår efter vem som dumpat soporna.

Christer Gunnarsson river upp säcken för att se om det finns spår efter vem som dumpat soporna. Foto: Åse-Marie Nilsson

Andra blir arga när han säger till dem. Han har till och med blivit mordhotad.

– Det var när jag sa till några som slängde säckar med matavfall. En annan person blev arg för att det var så trånga hål i containrarna att det inte gick att få ned sopsäckar.

Soporna tar Christer Gunnarsson med sig till Sysav för att själv sortera dem där. Ryggen tar stryk.

– När det är under 300 kilo får jag ta det själv. Det är tungt med en diskmaskin eller tresitsssoffa.

Med sådana här tydliga instruktioner borde det vara busenkelt att förstå vad som gäller, menar Christer Gunnarsson.

Med sådana här tydliga instruktioner borde det vara busenkelt att förstå vad som gäller, menar Christer Gunnarsson. Foto: Åse-Marie Nilsson

Hur kommer man till rätta med det här, tror du?

– Information på flera språk och kameror. Det är ofta skräpigt på återvinningsstationer som står lite för sig själva, så där behövs det rensas. Till exempel den på Dammstorpsvägen är omgiven av träd och buskar, så där skulle det behövas rensas och ordnas belysning. Det skulle även behövas en vakt där, så att folk lärde sig att inte dumpa sopor där.

Publicerad 15 August 2019 15:09